Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Snickra tullarens pall, med anor från Kristinestad

Från 2021
Snickra tullarens pall, med anor från Kristinestad - Spela upp på Arenan

Den pall som står som modell för vår nya kökspall har använts inom tullväsendet i Kristinestad för 100 år sedan. Världen har ändrat en hel del sedan dess, också godset som kom med båt på den tiden såg nog väldigt annorlunda ut än dagens varor.

Lasten innehöll nog inga plastförpackade och massproducerade grejer som hade beställts på nätet utan bestod kanske snarare av exotiska frukter, några spadar eller säckar med färgpigment som man kunde köpa för att själv blanda sin färg.

Tullaren satt kanske på pallen och begrundade en flaska sprit som stod på bordet, beslagtagen och förbjuden sedan den stränga alkohollagen trätt i kraft i juni 1919 eller var det kanske en klase bananer som tullaren satt och förundrade sig över. Bananer som kommit från ett exotiskt land och som tullats in och väntade på att bli förvarade i rummet för frostömt gods.

Det här behöver du för att göra tullarens pall, som material använde jag tall:

 • 4 st 620 x 40 x 40 mm, till ben

 • 2 st 20 x 40 x 390 mm, till sarg

 • 1 st 40 x 300 x 300 mm, till sittdel

 • lim

En man i en verkstad.
Bildtext Jag gjorde sittdelen av mindre bitar som jag limmade ihop.
Bild: Juha Leskelä/Yle

Verktyg som är bra att ha:

 • såg, en japansåg med smalt blad är bra för mindre snickerier

 • borr och borrmaskin

 • stämjärn

 • måttband, linjal och vinkelhake

 • träklubba

 • bandslip eller annan sandpappringsmaskin

 • hyvel


Så här gör du:

1. Benen skall vara avsmalnande nedåt. Mät och dra streck längs benen. Benet skall vara tre cm mot golvet och fyra cm upp mot pallen. Hyvla bort extra material.


2. Benen skall också luta aningen utåt. Det går att göra tappen i benet sned eller borra ett snett hål i sittdelen. I det här snickeriet tycker jag att det är lättare att göra sneda tappar. Eller egentligen är det så att tappen är rak och benet lutar snett utåt. Benen på originalpallen lutar 82 grader mot golvytan.

3. Det är lättast att rita av ett ben på ett stort papper, rita också ut tapp och hålet för sarg. Utifrån ritningen i full skala är det sedan lätt att överföra måtten till trädelarna. Gör också en ritning på sargen för att även få tapparna sneda på rätt sätt. Rita ut och såga till tappar i benen.


4. Såga sittdelen rund. Sandpappra en mjuk urgröpning.


5. Rista in en cirkel på undre sidan av sittdelen med en passare. Cirkeln skall ha en diameter på ca 250 mm. Rista också in en mindre cirkel som har en diameter på 210 mm. Rita ett kryss från kant till kant genom mittpunkten. Där strecken korsar cirklarna är platsen för benen.

Snickeriarbete.
Bildtext Rita in platsen för benen på sittdelens undersida.
Bild: Juha Leskelä/Yle


6. Rita in fyra fyrkanter som är lika stora som tappen du gjort i benen. Borra och gröp ur hålen i sittdelen med stämjärn. Hålen skall vara i 90 graders vinkel, alltså raka i förhållande till sittdelen, det är tapparna i benen som ser till att benen står snett utåt.


7. Såga till sargdelar. De skall vara 40 mm breda i mitten och 25 mm breda ut i änden. Gör tappar i ändarna på sargdelarna. Tappen skall ha samma lutning som benet.


8. Fäll in sargdelarna i varandra, halvt till halvt, så att du får ett kryss.


9. Sätt tillfälligt in benen i sittdelen och märk ut var sargen bäst passar in. Det borde vara nära 130 mm från nedre änden av benen.


10. Borra hål i benen och gröp ur med ett stämjärn så att du får hålen för sargen fyrkantiga.


Nu borde alla delar vara färdiga och pallen redo att limmas ihop.

Delar till en pall.
Bildtext Pallen består av en sarg, en sittdel och fyra ben.
Bild: Juha Leskelä/Yle

En pall med historia är mer än en pall


En pall är en pall och mest av allt är en pall något som man kan sitta på. Det är när pallen ges en historia den kan bli något mer än en vanlig pall - den blir en pall med ett liv.


Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk