Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

18 elever har drabbats av covid-19 i Sipoonlahden koulu i Sibbo – flera klasser har satts i karantän

Trappuppgången till en tegelröd skolbyggnad.
Bildtext Knappa 20 elever har smittats med coronavirus och flera klasser satts i karantän i Sipoonlahden koulu i Söderkulla.

Sibbo har nu ett ovanligt högt incidenstal för coronavirussmitta. Det beror på att ett flertal elever i Sipoonlahden koulu i Söderkulla testat postivt för covid-19 under veckoslutet.

– Det är sammanlagt 18 elever som har fått positivt coronaresultat nu under veckoslutet, säger chefsläkare Anna Peitola.

En klass i årskurs tre och två klasser i årskurs fyra har satts eller ska sättas i karantän, eftersom så pass många elever i de här klasserna har smittats.

– Alla som visar symptom i skolan ska testas och stanna hemma. De finns några enstaka elever i ett par klasser på andra årskursen som också är smittade.

Sibbo undersöker nu vilka som är elevernas verkliga kontakter och de sätts sedan i karantän, men inte allihop.

– Det är nu ett speciellt stort enskilt kluster och det är därför Sibbos coronaläge ser sämre ut än vad det är.

Senaste vecka testade 40 personer positivt i coronatest, vilket är nästan dubbelt fler än föregående vecka. Incidensen, alltså antalet nya fall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, är nu 273.

De höga talen beror alltså på det ovanligt höga antalet smittade bland elever i Sipoonlahden koulu i Söderkulla.

– De har jättelindriga symptom. Hoppas också att föräldrarna är vaccinerade, så att det inte blir någon stor katastrof i början av den här epidemin förrän alla har fått vaccinationer, säger Peitola.

Peitola uppmanar invånarna att låta vaccinera sig eftersom dylika utbrott kan bryta ut i praktiken var som helst.

– De som lider stor risk för att smittas är familjemedlemmar och sådana som varit i tät kontakt med barnen, inte den som besökt en butik eller träffat något av barnen tillfälligt.

Tillsvidare vet kommunen att de flesta som barnen träffat är vaccinerade, förutom andra barn under 12 år.

Enligt Peitola har barnen i Sipoonlahden koulu inte varit i kontakt med barn i Söderkulla skola, men kan inte utesluta att något barn kan ha träffats på fritiden om de har en gemensam hobby.

Tröskeln för att placera barn i karantän är samtidigt högre än tidigare, då kommunen fokuserar på de som varit i omedelbar kontakt med dem en längre tid.