Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Besöksförbud på Raseborgs sjukhus bäddavdelning – några patienter sjuka i covid-19

Från 2021
En bild på Raseborgs sjukhus byggnader och vägen som leder fram till dem.
Bildtext Coronavirussmitta har upptäckts på Raseborgs sjukhus bäddavdelning. Arkivbild.
Bild: Yle / Marica Hildén

Patienter på Raseborgs sjukhus bäddavdelning har insjuknat i covid-19. Det handlar om två patienter som kan ha haft kontakt med dem som vårdas på hälsovårdscentralens vårdavdelning i Ekenäs och som smittats av coronaviruset.

Raseborgs sjukhus chefsläkare Fredrik Forsström bekräftar att det just nu finns fyra patienter med covid-19 på Raseborgs sjukhus bäddavdelning i Ekenäs.

– Tre av dem hämtades till sjukhusets bäddavdelning för att vårdas för covid-19, så vi var ju medvetna om att de var sjuka, säger Fredrik Forsström.

Två patienter kom till Raseborgs sjukhus bäddavdelning för annan vård och det blev klart först efter det att patienterna är sjuka i covid-19. Då hade en av dem hunnit åka hem och är i karantän där hemma, medan den andra patienten är kvar på Raseborgs sjukhus.

Chefsläkaren Fredrik Forsström står i vit läkarrock och tittar in i kameran.
Bildtext Fredrik Forsström är chefsläkare på Raseborgs sjukhus.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Fredrik Forsström upplever att Raseborgs sjukhus har läget under kontroll. 

– Smittkällan är ännu oklar för de två patienterna som kom till oss för vård och som sedan konstaterades ha insjuknat i covid-19. Men det kan ha hänt att de haft kontakt med dem som är sjuka på hälsovårdscentralens bäddavdelning. Flera av våra patienter har den senaste tiden vårdats både hos oss och på stadens bäddavdelning.

I förra veckan bekräftade Raseborgs stad att elva av 32 patienter på hälsovårdscentralens vårdavdelning insjuknat i covid-19. 

Patienterna på Raseborgs sjukhus är nu isolerade så att smittan inte sprids. 

Chefsläkare: Smittan har inte spridit sig utanför avdelningen

Raseborgs sjukhus beslöt i fredags att inte ta emot patienter till avdelningen, eftersom man utreder smittkedjorna. Det är också besöksförbud på avdelningen. 

– Det finns vissa undantag för besök och dem kommer man överens om med avdelningen. Vi rekommenderar också att besöken på primärvårdsjouren är så korta som möjligt. 

Enligt Forsström har smittan inte spridit sig utanför avdelningen efter att smittfallen uppdagades.  

I morgon (9.11) ska alla patienter testas. Den här morgonen (8.11) fanns det 21 patienter på Raseborgs sjukhus bäddavdelning.  

– Jag hoppas det inte finns flera fall, så att vi kan öppna avdelningen, säger Forsström.