Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flera konsertbesökare stämmer Travis Scott och Drake – se videor från katastrofkonserten

Scen under Astroworld-festivalen 2021.
Bildtext Resten av Astroworld-festivalen, som skulle ha fortsatt under lördagen, ställdes in efter fredagens tragedi.
Bild: Trish Badger / AOP

Flera skadade konsertbesökare stämmer stjärnorna Travis Scott och Drake efter katastrofen på fredagens Astroworld-festival i Houston. Också bland annat arrangören Live Nation stäms.

Över 50 000 personer samlades i Houston i fredags för tredje upplagan av musikfestivalen Astroworld. Kort efter att superstjärnan, och festivalens värd, Travis Scott intagit scenen utbröt kaotiska scener i den tätt packade publiken.

Knappt en timme senare hade åtta personer dödförklarats och över 300 människor skadats i den kvävande trängseln.

Travis Scott har under åren blivit synonym med samtidens kanske mest storslagna och energiska liveuppträdanden, men som också kan bli våldsamma. Scott har två tidigare domar efter att ha uppmuntrat och låtit fans hoppa över säkerhetsstängsel och storma scenen.

Nu stäms han personligen på miljonbelopp av flera besökare för att ha uppmuntrat till en kultur som ledde till fredagens tragedi genom ett numera raderat Twitterinlägg.

"VI SMYGER FORTFARANDE IN DE VILDA", svarade Scott till fans som var upprörda över de slutsålda biljetterna tidigare i år. Hundratals personer utan biljetter stormade in på festivalområdet i fredags.

"Som en konsert i helvetet"

Det är inte bara i stämningsansökningar som konsertbesökare nu vädrar sina känslor. Under helgen har sociala medier översvämmats av berättelser, videor och bilder av desperation, rädsla och död från konserten.

– Det kändes som om vi var på en konsert i helvetet. Man kunde inte andas eller se någonting. Så många liv är borta för att de ville se Travis Scott. Han influerar människor till att "ragea" och så många människor bröts sig in. Det vara bara kaos. Tänk dig att se alla de döda kropparna, säger en ung man i en video strax efter konserten.

Andra försvarade megastjärnan och påpekade att han vid flera tillfällen temporärt avbröt spelningen så att vårdare kunde undsätta besökare i nöd.

På lördagen kom det första uttalandet från Scott via Instagram.

– Jag är bara förkrossad. Just nu försöker vi identifiera familjerna så att vi kan hjälpa dem igenom den här svåra tiden. Mina fans betyder allt för mig och varje gång jag kan se något i publiken stoppar jag showen så att de kan få den hjälp de behöver, sa han då.

"Gjorde mera HLR i dag än i marinen"

Flera besökare har också uttryckt oro över hur säkerheten och hälsovården sköttes på plats. Seanna Faith och Ayden Cruz har blivit hyllade som hjältar efter att videor på deras försök att stoppa konserten blivit virala.

"Stoppa showen, stoppa showen. En människa ligger död där", hörs Faith skrika.

Videon ovan stämmer bra överens med Cody Hartts upplevelse den kvällen.

– Jag skrek på hjälp så många gånger, larmade vakter, frågade alla i publiken om någon var tränad för HLR (förkortning för hjärt-lungräddning, red.anm.).

– Allt förblev obesvarat. De sa, "vi vet det redan, och vi kan inte göra något för att stoppa showen. Den streamas live". Vidrigt, skriver Hartt på Twitter.

Madeline Eskins svimmade själv av i trängseln. När hon vaknade upp i säkerhet såg hon flera livslösa kroppar och än fler komma crowdsurfande mot hennes håll.

– Jag ser genast att det inte finns tillräckligt med vårdare så jag avlöser en av dem och påbörjar HLR. Jag frågar var andningsballongerna, bårarna, ambulanserna, var alla grejer är och de säger att det inte finns något.

– Det finns ett exemplar av varje för tre, nu fyra, människor som är pulslösa och blå, skriver Eskins i ett långt Instagraminlägg.

Också den före detta marinsoldaten Lucas Naccarati försökte som konsertbesökare hjälpa de skadade. På Twitter skriver han att han utförde mer hjärt-lungräddning den kvällen än under de sju år han var i marinen.

Resten av festivalen, som skulle ha fortsatt under lördagen, ställdes in efter fredagens tragedi.