Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Malin Kivelä och Linda Bondestam nominerade till Finlandia Junior-priset

Från 2021
Uppdaterad 10.11.2021 11:59.
Linda Bondestam och Malin Kivelä på Finlandia Junior-prisnomineringstillfället 2021.
Bildtext Linda Bondestam och Malin Kivelä är nominerade till Finlandia Junior-priset.
Bild: Lehtikuva

För två veckor sedan nominerades bilderboken "Om du möter en björn" till det svenska August-priset i kategorin ”Årets svenska barn- och ungdomsbok”, och idag nominerades boken till Finlandia Junior-priset.

De sex nominerade verken är:

Malin Kivelä, Martin Glaz Serup och illustrationer Linda Bondestam: Om du möter en björn

I sju år jobbade författaren Malin Kivelä samt hennes danska vän och kollega Martin Glaz Serup på manuset till bilderboken Om du möter en björn – illustrationerna är gjorda av Linda Bondestam.

I bilderboken Om du möter en björn får vi lära oss vett och etikett vid ett överrumplande möte med en björn i skogen.

Ingen vits att springa eftersom björnen är snabbare än du. Ingen idé att hoppa i sjön och simma eftersom björnen är en duktig simmare. Ingen mening i att klättra upp i närmaste träd eftersom björnen är hyfsat bra på att klättra. Däremot är björnen inte vidare bra på att rita eller på att hantera en pekplatta.

Goda råd är dyra om man överraskas av en björn och det gäller framför allt att bevara lugnet och visa att man är en artig person med fredliga avsikter – inte springa hit och dit eller vifta med armarna, inte skrika utan snarare småprata om vädret, sjunga en sång eller berätta en vits.

Bakgrunden till berättelsen om vad man ska tänka på om man plötsligt befinner sig öga mot öga med en björn går tillbaka till en resa som Martin Glaz Serup gjorde för många år sedan, berättade Malin Kivelä för Svenska Yle när boken blev nominerad till Augustpriset:

– Martin är en stor Finlandsvän och en gång reste han ut till den finska ödemarken. Han ramlade över en broschyr som listade olika saker man skulle tänka på om man stötte på en björn i skogen. Martin tyckte det var oerhört exotiskt eftersom det inte finns några farligare djur än duvor i Danmark. Samtidigt blev han oerhört irriterad över hur omnipotent björnen verkade vara – den kunde ju göra allt bättre än människan. Finns det inte någonting som vi människor är bättre på än björnen? Den frågeställningen ledde sedan fram till boken Om du möter en björn.

Den danska författaren Martin Glaz Serup.
Bildtext Martin Glaz Serup är en dansk författare som skrivit texten till bilderboken "Om du möter en björn" tillsammans med Malin Kivelä.
Bild: Mathias Olander

I Linda Bondestams illustrationer får vi följa en liten scout som rätt så aningslöst traskar fram genom skogen. Scouten är ett slags blandning av Rödluvan och Mors lilla Olle - iförd röd keps, med en alltför stor ryggsäck på ryggen och en bärkorg i handen.

Vi får se hur det ensamma, utsatta barnet möter en stor fara på sin vandring och hur hen tvingas bemästra sin rädsla – genom rådighet och skicklighet, listighet och, ibland, dumdristighet.

– Det är ju väldigt ovanligt att man möter en björn i skogen. När vi jobbade med texten tänkte jag inte på den reella faran. I vårt samhälle idag är vi lite för överbeskyddande, vi måste ha klara råd och anvisningar för allt, och vi måste lära oss att bemästra allt – i synnerhet naturen, konstaterar Malin Kivelä.

Enligt Malin Kivelä är de flesta människor idag såpass urbaniserade att de känner sig främmande inför naturen:

– Vi är helt enkelt obekanta med naturen. Vi har inget intresse av vildmarken och den kan te sig rätt skrämmande. Jag skulle mer än gärna få syn på en björn i skogen!

Det är första gången Malin Kivelä är nominerad till Finlandia Junior-priset.

Linda Bondestam har däremot varit nominerad till Finlandia Junior-priset tre gånger tidigare: år 2003 med boken Katastrofer och strofer om slummer och stoj med text av Stella Parland, år 2014 med bilderboken Min egen lilla liten med text av Ulf Stark och år 2018 med boken Ägget med text av Sanna Sofia Vuori.

Lyssna på en intervju med Linda Bondestam och Malin Kivelä om Finlandia Junior-nomineringen:


Läs mer om bilderboken Om du möter en björn

Anne-Maija Aalto: Mistä valo pääsee sisään

Vad är en människa utan minne? Mistä valo pääsee sisään är en dystopisk skildring som tar fasta på kärleken mellan två mycket olika gestalter.

18-åriga Aleksei har vuxit upp i en härskarsläkt i undervattensvärlden Tokio. Aleksei har blivit uppfostrad att tro på ojämlikhet mellan människor och på hans egen ätts rätt att kuva andra.

Men när Aleksei träffar Marija, som är aktiv inom motståndsrörelsen, förändras allt. Vad är sant och vad är falskt, vilka är ”goda” och vilka är ”onda”?

Mistä valo pääsee sisään är en fristående fortsättning på Korento-romanen som utkom ifjol.


Laura Ertimo, illustrationer Mari Ahokoivu: Aika matka! Lotta, Kasper ja luontokadon arvoitus

Vännerna Lotta och Kasper tar plats i en tidskapsel och beger sig ut på en otrolig resa bakåt i tiden. På vilket sätt angår över 300 miljoner gamla skogar oss idag, och vilka spår kommer vi att lämna efter oss för framtiden att ta del av?

Om djurarter försvinner kommer framtiden att se mycket annorlunda ut – kommer mamma och pappa att kunna njuta av sitt morgonkaffe om pollinerarna försvinner?

Aika matka! är en fortsättning på boken Ihme ilmat! Miksi ilmasto muuttuu, som utkom år 2019.


Pia Krutsin, illustrationer Jani Ikonen: Kaupunki Kukaties

I Diktstaden åker rävar skateboard och monstren går på kafé.

Kaupunki Kukaties består av finurliga rim och bilder fulla av överraskningar. Läsaren rör sig i en stad full av skrattretande ordningsregler och graffiti fulla av dolda meningar. Som färdmedel kan man välja en enhörning, en tvåtaktare eller en trehjuling.

Böckerna som är nominerade till Finlandia Junior 2021.
Bildtext Sex verk är nominerade till Finlandia Junior år 2021.
Bild: Otava, Förlaget M, Into kustannus, WSOY

Timo Parvela, illustrationer Pasi Pitkänen: Kepler62 Terra: Kloonit

Kepler62-bokserien är inne på sin tredje säsong och i ”Terra”-böckerna får vi följa med när rymdäventyraren/nybyggarbarnen återvänder till Jorden.

Artificiell intelligens har tagit över makten på Jorden och när stjärnfarkosten Gaia landar på hemplaneten väntar en fruktansvärd syn: växtligheten håller på att torka ut och AI håller på att utrota mänskligheten.

Vad kan nybyggarbarnen göra för att rädda planeten?


Dess Terentjeva: Ihana

Ungdomsromanen Ihana vann WSOY:s skrivtävling TaajuusZ, där man efterlyste nya, unga, överraskande röster.

Ihana handlar om pansexuella Lilja som går i nian. Lilja förälskar sig ständigt i nya människor, men när hennes senaste some-förtjusning, ”Ihana”, visar sig vara barn till Liljas ensamstående pappas nya flickvän får förtjusningen nya och oväntade dimensioner.

På sociala medier är ”Ihana” en självsäker icke-binär person, men ”Ihanas” mamma är konservativ och vet ingenting om sitt barns verkliga könsidentitet. Kan Lilja godta att hennes pappa sällskapar med en transfobiker?

Futuristen Perttu Pölönen utser vinnaren

Finlandia Junior-priset delas ut sedan år 1997 till en ”förtjänstfull finländsk barn- eller ungdomsbok”.

Bakom priset står Finlands Bokstiftelse, och i år består urvalsjuryn av Petri Kemppinen, expert inom film- och tv, samt Päivi Jokitalo, coach och föreläsare inom bibliotekssektorn och Emmi Jäkkö, utvecklingschef.

I år är det futuristen och faktaboksförfattaren Perttu Pölönen som enväldigt bestämmer vem som tilldelas priset.

Vem som vinner Finlandia Junior-priset på 30 000 euro avslöjas i direktsändning på Yle TV1 onsdagen 1.12 med start kl. 19.