Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Andrea Julins elitkarriär är över men hon lämnar inte längdskidåkningen: "Jag vill ge tillbaka till FSS och föreningen"

Från 2021
Andrea Julin åker skidor.
Bildtext Andrea Julin deltog i 15 världscupveckoslut.
Bild: Tomi Hänninen

Beskedet kom förra veckan men beslutet hade växt fram i flera månader. Andrea Julin meddelade i fredags att hon inte längre har den intensiva inre drivkraft som längdskidåkning på elitnivå kräver.

Andrea Julin meddelade i ett Instagraminlägg i fredags att hon lägger av. Karriären som omfattat hemma-VM i Lahtis 2017, flera världscuphelger, landslagssamlingar och otaliga tävlingar var över.

– Redan förra vintern kände jag att jag inte njöt lika mycket av tävlingar som förr. Jag blev nervös före tävlingar. Jag slogs av tanken: "Varför håller jag på med det här?", säger hon nu tre dagar senare.

Den 27-åriga Julin offentliggjorde sitt beslut vid en överraskande tidpunkt, dagen innan den inhemska skidsäsongen inleddes med finska cupen i Vuokatti. Beslutet fattade hon först efter moget övervägande.

Hon tog en längre paus än normalt efter förra säsongen och jobbade som inhoppare på ett dagis. Då hon skulle inleda med en ny träningssäsong insåg Julin att hon inte hade samma gnista längre.

– Tidigare hade det varit självklart om vårarna att jag vill börja träna igen. I år var det inte så självklart längre och det var en konstig känsla.

Jobbet på dagis gav mer energi än träningar

Tillsammans med sin tränare, Roland Villför, kom Julin fram till att hon kombinerar sommarträningen med att jobba på ett café i Vasa. Hon fick därmed annat att tänka på, men då hösten kom slogs hon av att hon inte längre längtar efter tävlingar.

Också det faktum att hennes stora mål, att få delta i ett OS, inte längre kändes realistiskt påverkade motivationen.

– Jag visste inte riktigt vad jag tränade mot längre. Målet fanns visserligen kvar, och jag gjorde otroligt bra resultat på träningarna, men alla andra blev gladare än jag själv över testresultaten.

Andrea Julin efter målgång i FM i Imatra 2019.
Bildtext Andrea Julin representerade Nykarlebyföreningen IF Minken.
Bild: AOP / Hannu Luostarinen

Hon återvände till jobbet på dagis och insåg att hon har mer energi de dagarna då hon träffar barnen än under de dagar hon bara tränade. Då hon inte heller såg fram emot tävlingssäsongen så var beslutet att lägga av slutligen ganska lätt att fatta.

– Jag har alltid sagt att om jag inte är redo att satsa mitt yttersta så är jag inte heller redo att tävla och satsa otroliga mängder tid, pengar och energi på det. Beslutet har växt fram länge. Men jag behövde bearbeta fram det under hösten.

Efter att hon gick ut med sitt beslut har responsen varit överväldigande.

– Jag har fått jättemånga fina meddelanden. Många har sagt att jag ska vara otroligt stolt över min karriär och hur mycket jag har kämpat trots motgångarna.

– Man blir rörd av att folk hör av sig. Många nämner också att jag har varit en god förebild. Jag har aldrig sett mig som en förebild, utan snarare som en i mängden.

Vill ge tillbaka

Att Andrea Julin också i fortsättningen kommer att ha ett stort hjärta för längdskidåkningen är påtagligt. Då Yle Sporten kontaktade henne i fredags för att få kommentarer på beslutet att hon lägger av ville hon helst inte ställa upp.

Orsaken? Hon ville att fokus det veckoslutet skulle ligga på de åkare som deltog i finska cupen.

Skidåkningen kommer hon med andra ord inte att lämna. Det är bara elitsatsningen som är över.

– På något sätt vill jag ge tillbaka till FSS och till föreningen. Jag har redan meddelat att jag kan dra träningspass för juniorer i vinter. Jag besitter väl en kunskap efter alla år.

– Jag kommer aldrig att sluta träna. Det är det bästa som finns. Idrotten kommer alltid att finnas med.

Skidåkaren Andrea Julin med sin tränare Roland Villför i Lahtis 2017.
Bildtext Andrea Julin och Roland Villför under VM i Lahtis 2017.
Bild: Privat

Att följa med helgens tävlingar i Vuokatti var självklart för henne. Hon märkte att hon tittade på tv-sändningarna med nya ögon.

– Jag lade märke till taktiska detaljer och yngre åkare som plötsligt åkte jättebra. Förr har jag varit mest fokuserad på dom som varit längst fram. Tidigare har jag tyckt att det är lite tråkigt att jag själv inte var på plats och ofta stängt av vid något skede, men nu satt jag nog fastklistrad.

Ett nytt kapitel inleds

När en dörr stängs så öppnas en annan. Elitidrotten är nu ett avslutat kapitel för Andrea Julin men någon brist på sysselsättning kommer hon inte att ha.

Studierna till lärare i huslig ekonomi och småbarnspedagogik fyller hennes dagar den närmaste framtiden.

– Det är helt nytt att inte planera vardagen längre kring skidåkningen. Vardagen blir lättare.

Hennes karriär som toppidrottare är nu över men vännerna som hon fått under årens lopp förblir. Liksom erfarenheterna.

– Det är mycket som jag fått utöver de fina prestationerna. Jag har träffat en massa människor i olika situationer och har inte längre svårt att stiga in i ett nytt sällskap. Och så har jag lärt mig att prata med media.

Efter en kort tankepaus lyfter hon fram ytterligare en sak:

– Jag har lärt mig finska via skidåkningen. Så det är ju i alla fall någonting, säger hon och skrattar hjärtligt. 

Andrea Julin i Sportliv i februari 2019. - Spela upp på Arenan