Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Grönsaker som trivs i saltvatten kan vara ett svar på problemet med torka: "De passar bra till fisk och skaldjur"

Saltvattensodling i Glasgow
Bildtext I Glasgow testar man att odla grönsaker som trivs i saltvatten.

Traditionellt jordbruk står inför stora utmaningar i takt med att klimatförändringen orsakar allt mer torka. Till och med områden som är kända för sitt blöta väder, som Storbritannien, drabbas när regnmängderna minskar. Därför experimenterar man på många ställen med nya sätt att odla. Som till exempel i Glasgow i Skottland, där man har börjat odla med saltvatten.

Tidigare fanns här vid floden Clydes bankar ett skeppsvarv, nu växer här tusentals små plantor som man hoppas att i framtiden ska kunna vara en lösning på problemet med minskande mängder sötvatten. 

Saltvattensodling i Glasgow
Bildtext Här låg tidigare ett skeppsvarv, nu odlar man här.

De här små plantorna behöver nämligen inte sött vatten för att frodas utan trivs bäst i salthaltigt vatten. 

Saltvattensodling i Glasgow
Bildtext De här små plantorna behöver inte sött vatten för att frodas.

– Till och med platser som Skottland drabbas av torka trots att det regnar mycket här, så det kan vara överraskande, säger Chris Eccles, miljösamordnare på uppstartsföretaget Seawater solutions.

– Jordbrukarna kämpar verkligen, det finns inte tillräckligt med sötvatten för att vattna grödorna. Så idén är att ta de saltvattenresurser som vi har, vilka utgör kring 98 procent av planetens vatten, och använda dem för att odla grönsaker men också för att hjälpa till att förnya jordmånen och lagra koldioxid. 

Chris Eccles vid Seawater solutions
Bildtext Chris Eccles från startupföretaget Seawater solutions.

Mark förvandlas till saltvattenträsk

Det är Seawater solutions som står bakom odlingen här vid floden Clyde och på ett antal andra platser.

Genom att pumpa in havsvatten förvandlar företaget mark till artificiella saltvattenträsk, där saltvattensplantor som strandaster och glasört stortrivs. 

Saltvattensodling i Glasgow
Bildtext Genom att pumpa in havsvatten förvandlas mark till saltvattenträsk.

De grönsaker som odlas här, bara ett stenkast från Glasgows centrum, kallas för halofyter och de kan användas som råmaterial i kosmetika och som biobränsle, mat och djurfoder.

Saltvattenträsken skyddar också mot översvämning och erosion och absorberar stora mängder koldioxid. 

– Plantorna tar genom fotosyntes koldioxid från luften och lagrar det i rötterna och på grund av mängden salt i jorden kan de lagra 40–50 procent mer koldioxid än vanliga plantor, så saltvattenträsk är mycket värdefulla, säger Chris Eccles.

Kan rena gamla industriområden

Växterna har också en stor kapacitet att rena marken. De suger åt sig föroreningar och ökar det organiska materialet i jorden vilket betyder att de goda bakterierna i jorden återvänder. 

Så plantorna kan också användas för att rena till exempel gamla industriområden. 

Saltvattensodling i Glasgow
Bildtext Växterna kan också användas för att rena gamla industriområden.

Plantorna kunde också i teorin odlas direkt i saltvatten, säger Chris Eccles.

– Ja, eftersom de är sumpmarksväxter som växer i områden med tidvatten så kan de klara sig under vatten en viss tid. De är vana att vara under vatten i några timmar och sen ovanför vatten i några timmar. 

Målet med odlingen är att bevisa att det finns alternativ till traditionell odling som är ytterst sårbar när torka blir allt vanligare. 

Till exempel i regniga Storbritannien regnade det i medeltal hälften mindre i maj än det gör normalt.

Harry Greene vid Seawater solutions
Bildtext Harry Greene från Seawater solutions.

– Det handlar om att visa vilken potential våtmarker har i att utjämna koldioxidutsläpp och hjälpa till att lindra klimatförändringens effekter, säger Harry Greene som också han jobbar vid Seawater solutions.

Potatis, tomater och jordgubbar tål högre salthalter än man har trott

Och det är inte bara i Skottland som man experimenterar med saltvattensodling.

I Nederländerna testar man att odla traditionella grödor som potatis och kål i bräckt vatten och det har visat sig att de tål högre mängder salt än man har trott. 

Där har det lokala projektet börjat samarbeta med andra länder och nu finns det 16 åkrar i sju länder vid Nordsjön där man testar grödornas tolerans för salt.

Förutom potatis och kål så har tomater, jordgubbar, morötter och rödbetor visa sig ha en hög tolerans för salt.

Vidare så har bräckt vatten visat sig vara bra att vattna havre, korn, lök och sockerbetor med.

Många rädda för att introducera salt i odling

Enligt Chris Eccles är många jordbrukare och forskare rädda för att introducera salt i jordbruk eftersom de oroar sig för att det ska förstöra skörden.

Därför har intresset bland jordbrukare att odla saltvattensgrönsaker inte varit så stort ännu i Skottland.

saltvattensodling i Glasgow
Bildtext Många är rädda för att introducera salt i odling.

Just nu är det bara en farm vid den skotska västkusten som i samarbete med Seawater solutions gör det här.

Men erfarenheterna har varit goda. Grönsakerna från farmen säljs till både lokala restauranger och butiker.

Och efter att glasört användes i flera populära matlagningsprogram på tv så ökade efterfrågan med 80 procent i ett skede.

Odlingen positiv för gemenskapen

Odlingen i Glasgow har också varit positiv för gemenskapen i området. Invånarna hjälper med stor förtjusning till att plantera grönsakerna. 

Och Chris Eccles drömmer om att utvidga området så att det finns plats för invånarnas egna odlingar och för ett torg som kan sälja lokalt producerade varor.

Enligt Eccles passar saltvattensgrönsaker mycket bra till fisk och skaldjur.

– Eftersom grönsakerna växer i saltvattenträsk så har de en lite salt smak och passar därför speciellt bra just till fisk och skaldjur.