Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Finnsementti utreder tillsammans med myndigheterna vad som hänt i cementhamnen: "Vi vill inte ta några extra risker med tanke på miljön"

Från 2021
en fabrik invid vattnet
Bildtext Muddringsarbetet vid cementhamnen i Pargas har stoppats i väntan på utredningen.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Finnsementti säger till Yle Åboland att företaget inte hittat bevis för att det skulle finnas olja i cementhamnen i Pargas. Men något svart oljeliknande material har setts intill kajen där muddringen nu stoppats. Därför samarbetar man nu med myndigheterna för att hitta ett svar på gåtan.

– Vi lade märke till att det fanns en färgskillnad i vattnet på fredagsförmiddagen då det hade fallit rikligt med regn, säger miljöchef Ulla Leveelahti vid Finnsementti. Vi tror inte att det handlar om olja men utredningarna fortsätter och ännu kan vi inte säkert säga vad det handlar om.

Olja i vattnet utanför Cementhamnen i Pargas
Bildtext Färgskillnaderna som upptäcktes syns bra på flygbilderna från i fredags.
Bild: Arash Matin / Yle

Leveelahti vill inte spekulera vad det kan handla om och vad som syns på de flygbilder som Yle Åboland tog på fredagsförmiddagen.

– Jag vill helst inte göra en gissning men åtminstone har inte vi hittat olja i de vattenprover vi tog i tisdags för en vecka sedan, säger Leveelahti. Vi utreder nu om det är fast material som dykt upp i samband med regnet eller om det är något som stiger upp till ytan på grund av virvlar då vi har muddrat i området.

Oavsett vad det handlar om är det enligt Leveelahti bra att saken utreds grundligt.

– Vi vill inte ta några risker med tanke på miljön och därför är det viktigt att vi kan utreda och få klarhet i vad det är för något som syns på bilderna och som vi också har lagt märke till, säger Leveelahti.

Dagvattnet rinner för tillfället orenat ut i havet

Något som många ortsbor har varit fundersamma över, är det faktum att det bränsle som används i cementugnarna står under bar himmel intill vattnet på Finnsementtis fabriksområde.

Det handlar alltså om stora mängder stenkol och petroleumkoks som sakkunniga vid närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland misstänker att har runnit ut i havet på grund av riklig nederbörd.

Olja i vattnet utanför Cementhamnen i Pargas
Bildtext Miljömyndigheterna har beordrat att vattenprover tas från de platser där dagvatten rinner ut i havet.
Bild: Arash Matin / Yle

– De stora svarta högarna är det bränsle vi använder här och är inte i sig vattenlösligt material, säger Leveelahti. Högen har funnits där i långa tider och det är normal kutym att lagra den här sortens bränsle på det här sättet.

De prover och undersökningar Finnsementti gjort med åren visar att bränslematerialet inte har förorsakat problem för miljön.

– Men det här är något vi naturligtvis nu tittar närmare på tillsammans med myndigheterna. Det finns också planer på att se över det dagvattensystem som vi för tillfället har på fabriksområdet.

Miljölovet kräver inte att dagvattnet behandlas innan det rinner ut i havet, men eftersom det nu blivit aktuellt att utreda varifrån det svarta oljeliknande materialet härstammar kan det här komma att förändras.

Miljöchef Ulla Leveelahti vid cementfabriken i Pargas.
Bildtext Ulla Leveelahti säger att Finnsementti utreder nu i tätt samarbete med myndigheterna vad som kan ha förorsakat problemen.
Bild: Carmela Johansson/Yle

– Vi har tittat på detta och kan konstatera att vi följer de kriterier och klausuler som finns i miljölovet från 2018, säger Leveelahti. Men vi har utrett frågan eftersom vi vill se vad som kan ske med bränslet ifall det skulle ske en olycka av något slag.

Utredningarna fortsätter i samarbete med miljömyndigheterna

Idag tisdag ska flera vattenprover och sedimentprov tas i området kring cementhamnen. De här ska sedan analyseras vid flera laboratorier för att se vad det är för material som det handlar om.

– Vi gör allt vi kan för att skydda miljön och det måste sägas att vi alltid har haft ett starkt miljötänk inom bolaget, säger Leveelahti.

Diskussion om artikeln