Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ingvild Flugstad Østberg tävlade senast i Lahtis 2020 – har fått grönt ljus att åka i världscuppremiären: "Vi startar i Ruka och så får vi se hur det utvecklas"

Från 2021
Invild Flugstad Østberg tävlar i Lahtis 2020.
Bildtext Ingvild Flugstad Østberg, som gjorde VM-debut 2009, var inte med i Seefeld 2021.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det har gått över ett och ett halvt år sedan Ingvild Flugstad Østberg senast tävlat på skidor. Hälso- och skadeproblem har satt käppar i hjulen, men nu är hon tillbaka och hoppas på att kunna åka i OS.

Ingvild Flugstad Østberg vann världscupen säsongen 2018–19 men har efter det haft hälsobekymmer. Hon stod över säsongen 2020–21 och har under hösten missat landslagssamlingar. Nu ser det ändå ljusare ut då hon fått lov att tävla i världscuppremiären.

Planen är att ställa sig på startstrecket i Ruka under det sista veckoslutet i november.

I en intervju med NRK kommer Østberg med en lägesuppdatering.

– Jag har klarat av att göra vad jag ska, även om tanken om att "det slutar med att det inte går" har slagit mig, säger 30-åringen.

– Jag har gjort ett stort jobb och mycket har handlat om att ändra på vanor, eller snarare ovanor. Det har bland annat handlat om att klara av att träna mindre, äta mer och jobba med mentala utmaningar. Att göra förändringarna är inte lätt då jag har gjort på ett visst sätt under många år, säger Østberg.

"Det blir kontinuerliga utvärderingar längs vägen"

OS i februari är säsongens stora mål och Østberg har förhoppningar om att kunna delta. Landslagschefen Espen Bjervig har ändå is i magen.

– Vi startar i Ruka och så får vi efter hand se hur det utvecklas. Det är klart att hon har ett imponerande cv. Om allt fungerar är hon högaktuell för OS, men hon måste prestera precis som alla andra, säger Bjervig.

Landslagsläkaren Øystein Andersen följer utvecklingen, säger Østberg.

– Det blir kontinuerliga utvärderingar längs vägen. Øystein kommer fortsättningsvis att vara sträng.

– Det är långt kvar till OS. Visst finns det där men hälsan går först.

Diskussion om artikeln