Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Invånare fick evakueras undan nattlig höghusbrand i Jakobstad – en person misstänks nu för brott

Från 2021
Uppdaterad 09.11.2021 14:10.
höghus i jakobstad som brunnit
Bildtext Sjuvåningshuset i Jakobstad evakuerades på grund av brand.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Omkring 30 personer evakuerades från ett sju våningar högt hus i Sveden i Jakobstad i natt. En person skadades i branden. Samma person misstänks nu för brott.

Larmet kom vid 02-tiden från Östanlidvägen 1. En lägenhet på fjärde våningen förstördes i branden och på grund av rökbildning evakuerades hela huset.

– Socialtjänsten ordnade med tillfälligt boende. Men de allra flesta kan återvända till sina lägenheter redan i dag (tisdag), säger brandmästare Jussi Noponen.

En person befann sig i lägenheten där branden startade.

– Där brann lösöre och hela lägenheten fick rök- och vattenskador.

Enligt Noponen gick det ändå precis som det ska då det brinner i höghus.

– Det finns sektioner, så brinner det i en lägenhet ska elden stanna där och inte sprida sig. Och så gick det den här gången.

Brottsmisstanke väcktes efter teknisk undersökning

Senare under tisdagen uppger polisen att det nu föreligger brottsmisstanke efter branden. Kriminalkommissarie Ove Storvall leder förundersökningen.

– Vår tekniska platsundersökning visar var i lägenheten branden har börjat och ger oss också en viss uppfattning om brandorsaken. Men mer än så vill jag inte säga i det här skedet, säger Storvall.

Det är på basen av dessa preliminära uppgifter som polisen inlett en förundersökning med brottsrubriceringen vållande av allmän fara. Och det är alltså samma person som skadades i branden som är mistänkt för brott.

– Vi väntar på att kunna höra den här personen, säger Storvall.

Personen ska ändå inte vara allvarligt skadad, men får vård på sjukhus. Enligt Storvall är den brandhärjade lägenheten mer eller mindre totalförstörd, medan de övriga bostäderna i huset har klarat sig väl och är fullt beboeliga.

Samtliga av husets övriga boende är målsägande i fallet och enligt Storvall återstår det att se hur de hörs.

Uppdaterad klockan 14:10 med uppgifterna om brottsmisstanke.