Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Uutissuomalainen-enkät: Andra inhemska språket ska inte vara obligatoriskt i studentexamen

Studentskrivningar i gymnastiksalen i Kallion lukio.
Bildtext Andra inhemska språket ska inte vara obligatoriskt i studentskrivningarna, anser finländarna.

En majoritet av finländarna motsätter sig att det andra inhemska språket blir obligatoriskt i studentexamen igen, visar en undersökning som tidningsgruppen Uutissuomalainen gjort. Över hälften av finländarna säger nej till obligatorisk svenska eller finska i studentproven.

Ungefär en tredjedel, 34 procent, av finländarna är för att det blir obligatoriskt att skriva det andra inhemska språket i studentexamen igen.

Regeringen ska nästa år utreda om studentproven i svenska och finska blir obligatoriska igen. Studentproven i det andra inhemska språket har varit valfria sedan 2005.

De yngre är mest motvilliga. Av unga i åldern 18-29 år är 74 procent mot att de nuvarande reglerna ändras.

Bild på en bok som används i svenskundervisning.
Bildtext Särskilt unga vill att det andra inhemska språket ska vara frivilligt i studentskrivningarna.

– Det här är den åldersgruppen som studerat under den tid som det inte varit obligatoriskt att skriva det andra inhemska språket, säger Satu Pessi, ordförande för Svensklärarna i Finland.

Vid Finlands Gymnasistförbund anser man å sin sida att ett obligatorium är onödigt, eftersom gymnasieeleverna redan nu är utmattade och trötta.

57 procent av männen och 48 procent av kvinnorna motsätter sig att det blir obligatoriskt att skriva det andra inhemska språket i studentexamen.

1 000 finländare svarade på enkäten, som gjordes av Tietoykkönen. Felmarginalen är 3,1 procentenheter åt båda hållen.