Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Silja Kosonen i extremt högklassigt sällskap – en av fem som kan bli vald till Årets kvinnliga nykomling

Från 2021
Silja Kosonen kastar slägga.
Bildtext Silja Kosonen i minst sagt gott sällskap.
Bild: AOP

Att finnas på Internationella friidrottsförbundets lista med fem namn är redan i sig en bedrift. Om Silja Kosonen väljs till Årets kvinnliga nykomling är det en bragd av stora mått. Sällskapet är nämligen av yttersta världsklass.

Internationella friidrottsförbundet WA har publicerat fem kandidater till titeln Årets kvinnliga nykomling. Alla kandidater är under 20-åringar.

Finlands 18-åriga släggkastare Silja Kosonen finns med på listan, och sällskapet, ja det går verkligen inte av för hackor.

Utöver Kosonen finns den brittiska medeldistanslöparen Keely Hodgkinson, den namibianska sprintern Christine Mboma, den amerikanska medeldistanslöparen Athing Mu och den etiopiska långdistanslöparen Zerfe Wondemagegn med på listan.

Kosonens främsta bragder i år är solklara VM- och EM-guld på juniorsidan, samt nytt juniorvärldsrekord. Resultatet 73,43 är samtidigt finländskt damrekord i slägga.

Men de övriga kandidaternas meriter klingar minst lika högt.

Hodgkinson och Mboma vann OS-silver i Tokyo, den förstnämnda på 800 meter, den senare på 200 meter.

Athing Mu får väl gälla som favorit nummer ett att koras till Årets nykomling i friidrottsvärlden: 19-åringen vann guld i Tokyo på 800 meter på tiden 1.55,21 och förgyllde sin OS-debut med att också ta hem guldet som medlem av USA:s stafettlag på 4x400 meter .

Zerfe Wondemagegn var åtta på 3 000 meter hinder i OS i Tokyo.

Vem som vinner klarnar på WA:s prisgala den 1 december.

Mera information om kandidaterna hittas på Internationella friidrottsförbundets webbplats.

Diskussion om artikeln