Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Takbrand vid nybygge i Stenhaga i Vasa – många enheter ryckte ut

Uppdaterad 09.11.2021 11:28.
Flera brandbilar och brandmän, en brandman kan ses uppe på ett hustak i bakgrunden.
Bildtext Ingen rök syns utåt, men många enheter är på plats i Stenhaga. Brandmän rör sig uppe på taket på den byggnad som brinner.

Ett tak började brinna i Stenhaga i Vasa på tisdagsförmiddagen. Enligt en första bedömning klassades branden som stor och hela 14 enheter ryckte ut för att delta i släckningsarbetet.

En följande bedömning uppgav att det snarare handlade om en mindre takbrand.

Branden uppstod i ett nybygge intill ABC-byggnaden på Glimmervägen i Stenhaga.

Larmet om branden kom klockan 10:40. Jourhavande brandmästare Ville Isomöttönen berättar att branden startade i samband med svetsarbeten som utfördes på taket, där filt skulle fästas.

– De två arbetare som höll på med svetsningen noterade rök som kom ut ur ett rör ett par meter bort, då de rev upp lite av konstruktionen upptäckte de branden och kunde släcka genast med pulversläckare. Sedan ringde de oss, säger Isomöttönen.

För räddningsverkets släckningsmanskap återstod bara att kontrollera att det inte brann ytterligare. Sist och slutligen brandhärjades endast 8 kvadratmeter av taket, men det kunde ha gått betydligt värre enligt Isomöttönen.

– Det kunde ha blivit en stor brand.

Flera brandbilar och en ambulans.
Bildtext Även ambulans fanns på plats och trafiken i Stenhaga omdirigerades.

Byggnaden är ett 3 000 kvadratmeter stort nybygge, som fortfarande saknar bland annat en del av sin fasad. Till byggnaden är det meningen att ett par företag i möbelbranschen ska flytta.

Uppdaterad klockan 12:05 med kommentarer av jourhavande brandmästare.