Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Pyjamasparty mellan kyrkbänkarna – församlingen vill locka tweenies med övernattning i Tenala kyrka

En kvinna ligger och vilar med huvudet på en kudde mellan två kyrkbänkar.
Bildtext I Ekenäsnejden ordnades senaste övernattning i en kyrka i Snappertuna för några år sedan.

I november har barn möjlighet att uppleva en övernattning utöver det normala i Tenala. Församlingen ordnar ett läger där natten spenderas i kyrkan.

Övernattningen i kyrkan innebär i praktiken att barnen erbjuds ett mer eller mindre normalt lägerutbud, men i kyrkan i stället för på en traditionell lägergård, berättar Camilla Österberg.

Hon jobbar som ungdomsarbetsledare vid Ekenäsnejdens svenska församling och håller i trådarna för övernattningen. Den är tänkt för barn i årskurs 5-7.

Så kallade tweenies, alltså barn som inte längre känner att de är barn men som inte heller blivit tonåringar, är en spännande men utmanande målgrupp för församlingen att nå. Österberg och hennes kollegor hoppas att övernattningen i kyrkan är något som målgruppen intresseras av.

Förhoppningen är också att barnen som deltar i övernattningen får en positiv bild av församlingen som gör att de vill konfirmeras om några år.

Tredje gången gillt

Övernattningen ordnas 20-21 november. Församlingen följer med coronaläget, men hoppas kunna ordna övernattningen den här gången. Evenemanget har redan skjutits fram i två repriser i år på grund av restriktioner.

Altargången i en gammal stenkyrka med målningar på stenpelarna och en utsmyckad prediksstol i trä.
Bildtext Barnen tar med eget liggunderlag och sovsäck och får sedan välja om de vill sova på golvet mellan kyrkbänkarna eller framme vid altaret.

Camilla Österberg poängterar att det finns utrymme i kyrkan, så barnen behöver varken sitta eller sova trångt.

- Det är en svår balansgång för oss som jobbar med barn och unga, att dels försöka minimera smittrisken men ändå erbjuda program som gör att det mentala välmåendet får en positiv puff.