Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polisen sköt ihjäl en man i centrala Oslo – gick omkring med bar överkropp och viftade med en kniv

Från 2021
Uppdaterad 09.11.2021 14:39.
Bild på polispådrag i Oslo.
Bildtext En polispatrull råkade vara i närheten då larmet kom om mannen. Han uppförde sig hotfullt mot både förbipasserande och polisen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

En person sköts ihjäl i centrala Oslo på tisdagen, uppger lokala polisen. Enligt ögonvittnen hade mannen sprungit omkring på stan utan skor och med bar överkropp, och viftat med en kniv.

Strax före elva lokal tid bekräftade operationsledare vid Oslopolisen Tore Solberg att den misstänkte mannen som hade skjutits av polisen var död.

Enligt vittnen var det en hotfull situation.

– Jag upplevde situationen som hotfull. Jag hörde skrik och såg en barfotad man med bar överkropp springa, säger Aurora Trygg som bor i området till NRK. Strax därefter hörde hon flera skott.

Nyhetssajten Nettavisens journalist Simen Lønning råkade vara på platsen under skottlossningen.

– Mannen kom springandes med en kniv efter en kvinna. Han såg helt galen ut i blicken. Då polisen kom försökte de flera gånger stoppa honom. De lyckades pressa honom mot en vägg och så sköt de honom flera gånger, berättar Lønning.

Skottlossningen ägde rum i Bislett, bara någon kilometer från stadskärnan. Polisen uppger att också en polis skadades i samband med händelsen.

Till höger en ambulans och till vänster står poliser och akutvårdare.
Bildtext Mannen som sköts fördes till sjukhus för vård, men avled senare av sina skador.
Bild: Lehtikuva

På en presskonferens vid middagstid uppgav polisen att de i nuläget inte misstänker en terrorkoppling.

– Vi utesluter inget motiv. Men just nu har vi inte information som tyder på ett terrordåd, säger polisinspektör Egil Jørgen Brekke.

Enligt Brekke verkar dagens händelse inte ha några nämnvärda kopplingar.

– Det finns inte skäl till oro på stan. Den här personen är känd för polisen sedan tidigare och har en historia. Utifrån det bedömer vi att det inte tyder på en terrorhandling, men samtidigt utesluter vi ingenting.

Till NRK berättar Brekke att gärningsmannen hade gått till angrepp mot polisen, som sköt mot honom i nödvärn. Det heter att polismannen ifråga inte är allvarligt skadad och får vård på Ullevål sjukhus.

Bara en dryg månad sedan dådet i Kongsberg

Dagens händelse kommer bara en dryg månad efter våldsdådet i Kongsberg, där fem personer miste livet.

Precis som då hålls även nu justitieministern, som efter regeringsskiftet är Emilie Enger Mehl, underrättad om läget. Säkerhetspolisen PST är också inkopplad.

Efter dådet i Kongsberg beordrade polisstyrelsen att tillfälligt beväpna hela landets poliser, som vanligtvis är obeväpnade. Polisstyrelsen har gett en likadan order även i dag.

Källa: NRK, Nettavisen