Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sjukamparen Miia Sillman berättar för IS att hon blev sexuellt utnyttjad som barn – flera toppidrottare visar sitt stöd

Miia Sillman på träningar i Tammerfors.
Bildtext Miia Sillman träder fram och berättar om de sexuella övergreppen som hon utsattes för i sin barndom.

Miia Sillman var ett av offren till den kända travtränaren som dömts för sexuellt utnyttjande av barn. Sjukamparen träder nu fram och berättar om den traumatiska upplevelsen för Ilta-Sanomat för att stöda de övriga offren.

Miia Sillman är en av de målsägande i fallet mot travtränaren Erkki-Pekka Mäkinen. Mäkinen dömdes i juni till fyra och ett halvt års ovillkorligt fängelsestraff för sexuellt utnyttjande av två barn samt sexuellt utnyttjande av ett barn och vapenbrott.

Mäkinen överklagade inte domen så den har vunnit laga kraft.

Brottsrubriceringen för Sillmans del var sexuellt utnyttjande av barn. Enligt Birkalands tingsrätts dom hade Erkki-Pekka Mäkinen utnyttjat henne från att hon var tio år gammal tills hon var 14-åring. Brotten hade ägt rum vid ett travstall som var beläget nära familjens Sillmans sommarstuga.

– Min fysiska integritet kränktes. Det handlade om olämpligt beteende, osakliga kommentarer, jag blev kramad och kysst med våld och vidrörd på olämpliga ställen. Det var situationer som också vuxna skulle uppleva som obehagliga. För att inte tala om hur de känns för ett barn, berättar Sillman i intervjun för Ilta-Sanomat.

Kände skuld och skam

Miia Sillman älskade hästar och framför en av stallets hästar fick henne att återvända till stallet. Detta trots att övergreppen blev allt grövre och trots att hon insåg att Mäkinen gjorde fel. Då hästen såldes beslöt Sillman att hon inte återvänder till stallet.

Hon kände skuld och skam och berättade om vad som hänt först då hon fyllt 15 år. Hennes mamma kontaktade en juristbyrå och frågade om råd. Budet var att ärendet var för tufft för en ung människa att hantera och att det skulle vara svårt att föra ärendet vidare. Då beslöt Sillman att hon aldrig kommer att tala om det som skett.

Miia Sillman löper i mål.
Bildtext Miia Sillman vann FM-guld i Tammerfors i somras.

Förundersökningen inleddes vintern 2020. I samband med rättegången var Sillman ur balans och hon led av trötthet och sjukdomar. Det hade en stor inverkan på tävlingssäsongen. Men hon lyckades ändå vinna FM-guld i augusti.

– Jag visste att sommaren var förstörd ur tävlingsperspektiv. Men jag höll fast vid att gå på träning varje dag. Träningarna höll mig ihop och hjälpte mig att inte tappa förståndet, säger Sillman.

Hon valde att berätta om sina upplevelser för att hjälpa och stödja andra som fallit offer för sexuellt utnyttjande. Hon uppmuntrar samtidigt andra offer att också tala om sina upplevelser.

 – Jag upplever att jag mår bra. Då jag nu talar om detta så känner jag en stor lättnad. Jag har inget att dölja eller skämmas för.

Kollegorna stöder och hyllar 

Många av Finlands friidrottsstjärnor har redan uttryckt sitt stöd för Sillman på sociala medier.

– Det är så stort att du vågade prata om detta. Jag är säker på du hjälper många att våga prata om sina egna erfarenheter, skriver sjukamparen Maria Huntington på Instagram.

– Du är modig och stark. Detta borde inte få hända. Jag är helt säker på att din berättelse ger styrka åt många, skriver häcklöparen Nooralotta Neziri.

– En mycket viktig intervju och artikel, skriver trestegshopparen Senni Salminen.