Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Coronafallen ökar i mycket snabb takt i Centraleuropa – allt striktare begränsningar för ovaccinerade på kommande

Från 2021
Uppdaterad 10.11.2021 09:36.
Passagerare i munskydd väntar på en busshållplats i Berlin.
Bildtext Antalet coronafall ökar i Centraleuropa igen. I Tyskland har nya restriktioner införts, men många befarar att de inte är tillräckliga.
Bild: Filip Singer/EPA-EFE/All Over Press

I Centraleuropa stiger coronasiffrorna för tillfället i mycket snabb takt. Österrike införde i början av veckan strikta restriktioner för ovaccinerade personer och Tyskland väntas i något skede följa efter.

Siffrorna bara stiger. I Tyskland har man under den senaste veckan registrerat de högsta coronasiffrorna sedan pandemin började under vintern 2020.

Rekordet slogs under onsdagen då man registrerade nästan 40 000 nya coronafall under det gångna dygnet, i veckosnitt ligger man nu på nästan 30 000 nya fall per dag.

Sjudagarsincidensen för hela landet låg under onsdagen på 232,1. Också här handlar det om den hittills högsta siffran under den pågående pandemin.

På många håll börjar sjukhusens intensivavdelningar vara fulla och i många tyska delstater har restriktionerna redan skärpts.

Allt fler tillställningar och platser är i dagens läge öppna bara för dem som kan visa upp ett negativt PCR-testresultat eller ett intyg på att de är vaccinerade eller tillfrisknade.

Många befarar ändå att de restriktioner som hittills införts inte kommer att räcka till.

Vårdpersonal står i en skolkorridor.
Bildtext Studerande i Köln köar till vaccinering.
Bild: Ying Tang/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Stängt för ovaccinerade

Blickarna i Tyskland riktas i nuläget mot Österrike. Där gäller sedan i måndags den så kallade 2G-regeln, vilket innebär att en stor del av samhället är öppet endast för personer som är vaccinerade eller tillfrisknade.

Att äta en schnitzel på restaurangen eller ett besök hos frisören är alltså inte längre möjligt för alla och därför uppstod det redan under veckoslutet långa köer vid mottagningarna där man kan låta vaccinera sig.

I Tyskland talar många nu för att införa samma modell som man har i grannlandet och som det verkar är det också bara en tidsfråga innan det kommer att ske.

I den för tillfället hårdast coronadrabbade delstaten Sachsen infördes redan i måndags samma regel som i Österrike. Ovaccinerade personer måste alltså nu avstå från bland annat restaurangbesök och en stor del av alla kultur- och fritidsaktiviteter.

En skylt på 2G-regeln på en cafédörr i Heidelberg.
Bildtext Enbart för vaccinerade eller tillfrisknade. Skylten på cafédörren i Heidelberg i Tyskland talar sitt tydliga språk.
Bild: Ronald Wittek/EPA-EFE/All Over Press

Den östtyska delstaten har den lägsta andelen vaccinerade i Tyskland och man hoppas att de nya strängare reglerna ska få fler människor att ta vaccinet. I Sachsen har endast 57 procent av invånarna fullt vaccinskydd, i hela landet ligger andelen på knappt över 67 procent.

I Tyskland talar man nu också om att på nytt införa kostnadsfria coronatest för alla. Testerna blev avgiftsbelagda i mitten av oktober.

– Det var ett misstag att slopa de avgiftsfria testerna och den kommande regeringen kommer att införa dem på nytt, säger liberalen Marco Buschmann som deltar i de pågående regeringsförhandlingarna.

Också för arbetsplatserna ska det börja gälla att man måste vara vaccinerad, tillfrisknad eller negativt testad för att komma till jobbet.