Hoppa till huvudinnehåll

Coronavirus: covid-19

79,9 procent vaccinerade – men det räcker inte och i morgon dryftar regeringen det allt dystrare coronaläget

Uppdaterad 09.11.2021 16:53.
En kvinna i munskydd får coronavirusvaccin.
Bildtext Även om nästan 80 procent nu är fullt vaccinerade fortsätter coronaviruset att sprida sig och belasta vården.

Antalet fullt vaccinerade finländare stampar envist på stället, strax under målnivån på 80 procent. Den siffran har ändå tappat sin symboliska betydelse. Viruset fortsätter att sprida sig och allt fler personer vårdas på sjukhus på grund av covid-19. HUS höjer nu beredskapen och på onsdag samlas regeringen till sin första coronaöverläggning på länge för att dryfta det åter försämrade läget.

Det var redan förra veckan som hälsomyndigheterna sa att den omtalade vaccintäckningen på 80 procent var mycket nära.

De sista doserna för att nå målet låter ändå vänta på sig. På tisdagen meddelade Institutet för hälsa och välfärd THL att 79,9 procent av de finländare som får vaccineras (alltså de över 12 år) fått båda doserna coronavaccin.

Men den tidigare så symbolladdade siffran 80 procent spelar egentligen ingen större roll i dagens läge, på grund av deltavarianten av viruset som sprids lättare, och även av vaccinerade personer.

Det har både tjänstemän och politiker konstaterat, nu senast sa statsminister Sanna Marin (SDP) till Yle att regeringen härnäst eftersträvar en vaccintäckning på 90 procent. Det är något som familje- och omsorgsminister Krista Kiuru från samma parti vidhållit redan en tid.

Vården allt mer pressad

Coronaläget förvärras nu i praktiskt taget hela Europa. Världshälsoorganisationen WHO gick nyligen ut med en varning om att Europa åter är epidemins epicentrum.

Bland annat kämpar de baltiska länderna med hårt belastade sjukhus, samtidigt som den tidigare mönstereleven i coronasammanhang Danmark, överväger att återinföra restriktioner i och med ett allt värre smittoläge. Detta trots hög vaccintäckning.

Också i Finland ser läget alltså igen svårare ut.

På tisdagseftermiddagen beslutade Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt om att övergå till höjd beredskap på grund av det allt svårare coronaläget. Det meddelade diagnostikdirektör Lasse Lehtonen vid HUS på twitter.

På tisdagen rapporterade Institutet för hälsa och välfärd THL om 810 nya bekräftade fall av covid-19 och nio nya coronarelaterade dödsfall på ett dygn.

Under de senaste två veckorna har det inrapporterats 9  200 nya coronafall. Det här är 1  800 fall fler än under tvåveckorsperioden innan.

Läget på sjukhusen oroar också i och med att coronapatienterna upptar allt fler bäddplatser.

På måndagen vårdades 256 personer på sjukhus på grund av covid-19, 34 av dem låg på intensiven.

Schemalagda operationer har redan ställts in eftersom man inte kunnat garantera en intensivvårdsplats för patienterna. Bland annat har personer med cancer eller hjärtsjukdomar tvingats vänta för att intensivvården är så hårt belastad av covidpatienter.

Vad gör regeringen?

Det var ursprungligen meningen att restriktionerna skulle lättas när 80 procent av finländarna över 12 år dubbelvaccinerats.

Som bekant slopades ändå flera restriktioner klart tidigare, trots en del protester inom bland annat social- och hälsovårdsministeriet.

I början av oktober ansåg statsminister Marin att man inte öppnat upp samhället för fort. Tvärtom har hon under hösten uppmanat folk – de vaccinerade – att börja leva igen, gå ut på kaféer och restauranger.

Regeringen har hela tiden vädjat till finländarna att låta vaccinera sig, men frågan är vad man tänker göra om andelen personer som tar vaccinet fortsätter att stampa på stället.

Enligt regeringens uppdaterade hybridstrategi ligger huvudansvaret för bekämpningen av smittokluster hos de regionala myndigheterna.

I manualen finns det ändå inskrivet en "nödbroms" i vilken regeringen kan dra om läget förvärras avsevärt.

Vad exakt nödbromsen innebär och huruvida det börjar vara dags att dra i den klarnar kanske på onsdag, när regeringen samlas till sin första coronaöverläggning på länge.

Källor: STT, Yle

Artikeln uppdaterad kl.16.55 med uppgiften om att HUS höjer beredskapen.