Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Geografiprofessor kritiserar OS i Peking: "Det här kan bli tidernas mest ohållbara olympiska vinterspel"

Det snöar för lite i dessa berg, enligt experter.
Bildtext Det snöar för lite i dessa berg, säger experter.

Experter har uttryckt sin oro för att bergen där de alpina skidsporterna ska utkämpas under OS i Peking 2022 är alltför snöfattiga, med den påföljden att man måste skapa artificiell snö i enorma mängder. – Det här kan bli tidernas mest ohållbara olympiska vinterspel, säger geografiprofessorn Carmen de Jong vid universitetet i Strasbourg.

Enligt väderportalen World Weather Online snöade det i år under tiden januari-mars bara två centimeter i bergsområdet Yanqing strax norr om Peking, där de alpina grenarna ska avgöras under OS i februari.

Enligt rapporter som framkommer på webbplatsen insidethegames kommer OS-arrangemangen att behöva kring 185 miljoner liter vatten för att man ska kunna genomföra alla tävlingar.

– De här bergen har knappt någon snö. Det här kan bli tidernas mest ohållbara olympiska vinterspel, säger geografiprofessorn Carmen de Jong vid universitetet i Strasbourg, enligt insidethegames.

Det rimmar illa med uppgiften om att Internationella olympiska kommittén IOK lovat att minska sina koldioxidutsläpp med 50 procent till år 2030, och med 100 procent fram till år 2050.

Enligt webbplatsen kommer ungefär 200 snökanoner att skapa snö på sluttningarna med hjälp av vatten som transporteras från en reservoar.

IOK säger sig också sträva efter att vara så miljövänliga som möjligt, och att det är en nyckelfaktor när OS-värdskap delas ut.

Enligt SVT använde arrangörerna för de senaste olympiska vinterspelen i Pyeongchang 90 procent konstgjord snö för sina alpina backar.

De alpina tävlingarna vid OS i Peking ska gå av stapeln mellan den 6 och 19 februari.