Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Allt sämre coronasituation i Raseborg orsakar stort tryck på vården

Från 2021
Coronavaccinering.
Bildtext Det krävs en hel del resurser att vårda sjuka, vaccinera och spåra smittade.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Coronaläget fortsätter att försämras i Raseborg. Smittläget orsakar ett stort tryck på hälso- och sjukvården och kräver ovanligt mycket resurser. 

De två senaste veckorna har det konstaterats 84 nya coronafall i Raseborg. Det innebär en incidens på 305 per 100 000 invånare under två veckors tid. Förra veckan var motsvarande incidens 214

”Nu finns det coronasmitta på många håll och siffrorna beror mycket på hur mycket och var man testar och i vilken mån vi gör screeningtest”, skriver chefsläkare Tove Wide i stadens pressmeddelande. 

Smittspårning, vaccinering, tidsbokning och vård av sjuka kräver ovanligt mycket resurser för tillfället. Det innebär att det uppstår köer, speciellt till tidsbokningen per telefon. 

Staden ber därför om förståelse av invånarna eftersom återuppringningen kan dröja.

Bäddavdelningen är fortfarande stängd på grund av smitta

För en vecka sedan upptäcktes det coronasmitta på hälsovårdscentralens bäddavdelning. En tredjedel av patienterna konstaterades då bära på coronaviruset. 

Sedan dess har bäddavdelningen varit stängd och inga nya patienter tas in. Patienter skrivs enbart ut till andra avdelningar med vägande skäl. Då det är möjligt kan patienter flyttas till sitt hem.

Enligt chefsläkare Tove Wide verkar det som om coronavaccinet är effektivt och skyddar de smittade. 

”Det är ännu för tidigt att säga vad följderna blir, men längre fram när situationen lugnat sig får vi göra en summering. I detta skede ser det ut som att väldigt många får smittan men att vaccinationerna skyddar långt”, skriver hon i pressmeddelandet.