Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tre tidigare vinnare nominerade till Finlandiapriset – ingen finlandssvensk roman bland de utvalda

Från 2021
Uppdaterad 18.11.2021 08:36.
De nomineradet ill Finlandia-priset år 2021: Jukka Viikilä, Matias Riikonen, Marjo Niemi, Rosa Liksom och Joel Elstelä.
Bildtext Sex romaner är nominerade till Finlandia-priset år 2021.
Bild: Lehtikuva

Bland de sex romaner som nominerats till Finlandia-priset 2021 finns verk av tre författare som tidigare belönats med priset och tre författare som är nominerade för första gången.

På sociala medier och olika bloggar har spekulationerna kring vilka romaner som kan tänkas bli nominerade till Finlandiapriset 2021 varit i svang sedan några veckor tillbaka.

Många har lyft fram namn som Rosa Liksom, Pirkko Saisio och Jukka Viikilä, men också Juha Itkonen, Sirpa Kähkönen, den samiska författaren Niillas Holmberg och debutanten Meri Valkama.

På listan över de verk som urvalsjuryn bestående av riksdagsledamoten Outi Alanko-Kahiluoto, chefredaktören Antti Kokkonen samt chefen för centrumbiblioteket Ode i Helsingfors, Anna-Maria Soininvaara, lyft fram finns Rosa Liksom, Pirkko Saisio och Jukka Viikilä med samt Joel Elstelä, Marjo Niemi och Matias Riikonen.

Ingen finlandssvensk roman lyckades ta sig in bland de sex utvalda, även om man inte skulle ha höjt på ögonbrynen ifall t.ex. Mia Francks Galanterna, Kaj Korkea-ahos Röda rummet eller Quynh Trans debutbok Skugga och svalka skulle ha funnits med på listan.

De sex romaner som årets enväldiga jury, filmregissören Zaida Bergroth, nu skall ta ställning till är:

Joel Elstelä: Sirkusleijonan mieli

Egon Heuchler basar för Zircco Fantastico, en cirkuskaravan som drar genom tredje riket med ett brett leende på clownens läppar.

Det är vår år 1940 i Berlin och en dag tar SS-majoren Heiner Steinwampe över cirkusen för att forma programnumren enligt nationalsocialisternas ideal. Så börjar en turné som måste få ett slut, kosta vad det kosta vill.

Teaterregissören och författaren Joel Elstelä.
Bildtext Joel Elstelä är nominerad till Finlandiapriset 2021.
Bild: Veikko Somerpuro

Rosa Liksom: Väylä

Det är september 1944 och tiotusentals människor tvingas överge sina hem och fly undan kriget som hotar att ödelägga hela Lappland. Mitt i detta kaos står en ensam flicka som tvingas ta sig över floden till Sverige med hemgårdens djur i släptåg.

I Väylä skriver Liksom om vandring, evakueringsläger och en flod som betyder liv och död för dem som är på flykt.

Rosa Liksom har vunnit Finlandiapriset en gång tidigare, år 2011 med romanen Hytti nro 6, som finns i översättning till svenska med titeln Kupé nr 6.

Lyssna på en intervju med Rosa Liksom om Väylä:

Rosa Liksom: "Synnytettyäni lapsen 23 vuotta sitten ymmärsin, että ihminen on eläin - se muutti maailmankuvani"

24:35

Marjo Niemi: Kuuleminen

Vad måste man göra för att bli sedd och hörd?

I Kuuleminen får vi en skildring av hur en rätt så vanlig, välmående, medelålders människa lever och rumsterar om för att vara … ja, någonting.

Titta K är ett marknadsföringsproffs som bestämmer sig för att förändra sitt liv i grunden. Genom de brev Titta K skriver till olika personer – så som sin man, sin pappa, sin vän, sin terapeut – får vi insyn i hennes liv.

Frågan som infinner sig är vad vi är beredda att göra för att vi ska bli hörda.

Marjo Niemi är författare och dramaturg och hon tilldelades Runebergspriset år 2018 för romanen Kaikkien menetysten äiti.

Lyssna på en intervju med Marjo Niemi om romanen Kuuleminen:

Marjo Niemi kirjoitti mustaakin mustemmalla huumorilla sävytetyn romaanin

24:25

Matias Riikonen: Matara

Matara är en berättelse om pojkar som skapar sina egna världar där senatorer härskar och håller dockor som fruar. Till livet i den slutna världen hör krigsförberedelser och kamp på liv och död. Ett slag från en trädolk och du är död, och när du en gång dör finns det ingen återvändo.

Matara är Matias Riikonens fjärde roman och handlar om våld och närhet mellan killar som leker fantasilekar i skogen, eller är allt på lek?

Lyssna på en intervju med Matias Riikonen om romanen Matara:

Matias Riikonen: “Kulttuurissamme ei hyväksytä, mihin lapsi tosiassa pystyy”

24:28

Matara är också aktuell i ett avsnitt av litteraturpodden Tulusto & Kylmälä:

Matias Riikosen Matara on syväsukellus lapsuuden julmiin leikkeihin ja veljelliseen huolenpitoon

46:41

Pirkko Saisio: Passio

Romanen Passio tar sin början i Florens på 1400-talet och slutar i ett efterkrigstida Helsingfors.

Berättelsen handlar om ett smycke som byter ägare, land och stad under århundradenas gång. Vi rör oss bland såväl furstar i Florens, guldsmeder i Venedig, som förföljda judar i Wien.

Frågan inställer sig: Vad är ett bra liv? En del hittar mening i tro och religion eller olika ideologier, medan andra finner livets mening i konst och kärlek - eller i girigheten.

Pirkko Saisio har varit nominerad till Finlandiapriset hela fem gånger tidigare: år 1998 med romanen Pienin yhteinen jaettava, år 2000 med romanen Vastavalo, år 2003 vann hon Finlandiapriset med romanen Punainen erokirja, år 2005 var Saisio nominerad med romanen Voimattomuus och år 2008 med romanen Kohtuuttomuus.

Författaren, skådespelaren och dramatikern Pirkko Saisio.
Bildtext Pirkko Saisio är nominerad till Finlandiapriset för sjätte gången.
Bild: Laura Malmivaara

Jukka Viikilä: Taivaallinen vastaanotto

Taivaallinen vastaanotto är en berättelse om ensamhet, en livsfarlig sjukdom och en roman.

Författaren Jan Holm hamnar plötsligt på operationsbordet – det visar sig att blodet i hans hjärta runnit åt fel håll under en längre tid. När Holm kommer ut från sjukhuset ger han ut en personligt hållen roman som får ett blandat mottagande.

År 2016 tilldelades Jukka Viikilä Finlandia-priset för romanen Akvarelleja Engelin kaupungista.

Lyssna på en intervju med Jukka Viikilä om romanen Taivaallinen vastaanotto:

Finlandia-palkinnon voittanut Jukka Viikilä: "Avosydänleikkaus oli runtelu, joka toi paljaamman tavan kirjoittaa"

24:33

Finlandiapriset instiftades år 1984 och priset delas årligen ut av Finlands Bokstiftelse till ”en förtjänstfull roman”.

Ursprungligen kunde priset tillfalla vilken skönlitterär bok som helst oberoende av genre, men sedan år 1993 är det endast romaner som gäller.

Vem av de sex nominerade som vinner Finlandia-priset på 30 000 euro avslöjas i direktsändning på Yle TV1 onsdagen 1.12 med start kl. 19.

Finlandia-palkintoehdokaskirjat vuodelle 2021, vasemmalta Rosa Liksomin Väylä, Joel Elstelän Sirkusleijonan mieli, Pirkko Saision Passio, Matias Riikosen Matara, Marjo Niemen Kuuleminen ja Jukka Viikilän Taivaallinen vastaanotto.
Bild: Petteri Bülow / Yle