Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Första kragalkan har setts i Finland – raritet från Stilla havet på besök

Från 2021
Kragalka i vattnet utanför Porkkala i Kyrkslätt
Bildtext Fågeln som skådades i Porkala.
Bild: Petteri Hytonen

Finlands fågelfauna fick tillökning på tisdag, då kragalkan för första gången någonsin observerades i vårt land. Den lilla alkfågeln häckar i Stilla havet, och dess besök i Europa har hittills kunnat räknas på ena handens fingrar.

Föreningen Bongariliitto meddelade vid middagstid att den okända fågel som i dag setts vid Porkala i Kyrkslätt har kunnat identifieras som en kragalka (Synthliboramphus antiquus).

Iltalehti var först med nyheten. Tidningen skriver att den långväga besökaren registrerades i Bongariliittos system strax före klockan 10 i förmiddags. I förstone hette det att gästen var en alkekung (Alle alle), som häckar bland annat på Svalbard och Grönland.

När nykomlingen visade sig ha gul näbb och grå rygg, stod det klart att det rörde sig om en kragalka. Dussintals fågelskådare tog sig under dagen ut till Porkala, i hopp om att få se en skymt av rariteten.

Kragalka, en fågel från Stilla havet.
Bildtext Arkivbild på kragalka. Fågeln på bilden är inte samma som skådades i Porkala.
Bild: Eric Ellingson/Wikimedia Commons

Gråaktig rygg bakom latinska namnet

Kragalkan förekommer i Stilla havet. Den häckar bland annat på Kurilerna, Aleuterna och ögruppen Haida Gwaii utanför British Columbia. Under vintern drar fåglarna söderut till vattnen utanför Japan och Kina. De syns även längs USA:s västkust, och under höststormarna kan enstaka individer iakttas långt inne i landet.

I Europa finns hittills bara en säker observation av kragalkan. En felflugen individ sågs på ön Lundy i Devon i södra England våren 1990. Ovanligt nog återvände samma (antar man) individ till platsen de två följande åren.

På engelska är kragalkan känd som Ancient murrelet, och på finska har den tilldelats namnet mustakurkkumurri. Ordet murrelet är sannolikt en avledning av murre, som är det engelska namnet på sillgrisslan. Det namnet kan i sin tur ha sin upprinnelse i grisslans morrande läte.

Attributet ancient (antiquus i det vetenskapliga namnet) har arten fått för sin gråa rygg, och de vita strecken på vuxna individers huvud. För en fantasifull betraktare ger de fågeln ett "gammalt" utseende.

Kragalkan är redan den fjärde nya fågelarten i Finland i år. En vitstrupig näktergal (Irania gutturalis) från Asien eller Mellanöstern sågs i maj på Kimitoön. En kamtjatkanordsångare (Phylloscopus examinandus) besökte i juli Kilpisjärvi, och en brun törnskata (Lanius cristatus) observerades i september på Karlö utanför Uleåborg.