Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Belarusexpert: Lukasjenko vet nog vad han gör, men Putin är den som kan sätta stopp för migrantkrisen

Från 2021
Aleksandr Lukasjenko och Vladimir Putin står på en båt och ler mot varandra.
Bildtext Lukasjenko och Putin har nytta av varandra till en viss gräns. Bilden från Lukasjenkos besök hos Putin i Sotji i våras.
Bild: STELLA Pictures

Den belarusiska ledaren Aleksander Lukasjenko spelar ett högt spel med migrantkrisen, säger Belarusforskare Ryhor Nizhnikau till Svenska Yle. Lukasjenko försöker vara Putin till lags genom att störa EU, men kan inte veta hur länge han har Putins stöd.

Migrantkrisen är en styrkedemonstration som Lukasjenko använder både mot väst och mot Ryssland, säger Belarusforskaren Ryhor Nizhnikau vid Utrikespolitiska institutet.

Lukasjenko vill visa EU att han har ett starkt grepp om makten och att han är redo att kämpa för det och att EU måste kompromissa.

– I hans världsbild är Europa en svag aktör, splittrat och alltid redo att kompromissa. Därför tror han att styrkedemonstrationer fungerar.

Trots det är Lukasjenko osäker på sin position på lite längre sikt.

– Repression är inte en lösning på lång sikt, och han vet det. Säkerhetstjänsten jobbar nu med full kapacitet och det kan inte fortsätta hur länge som helst.

Samtidigt är Lukasjenko mycket osäker på vad Moskva ska göra. Han vet att Moskva vill ha en ändring i styrelseskicket i Belarus – ändringar som Lukasjenko egentligen inte vill ha.

Så migrantkrisen är enligt forskaren ett verktyg han tror att både kan användas mot väst för att få bort sanktionerna och för att erhålla Moskvas gillande då han skapar en kris för EU.

Lukasjenko vill inte verka svag

Nizhnikau tror inte att Lukasjenko kommer att eskalera migrantkrisen så mycket till.

– Han vet att om situationen löper utom kontroll kan han inte längre styra händelserna och riskerar då mycket hårda EU-sanktioner.

Å andra sidan kan Lukasjenko inte heller retirera, eftersom han då skulle framstå som svag inför både sina egna anhängare och Moskva.

– Så vi är i en paradoxal situation där han inte riktigt kan öka trycket eftersom det kunde driva läget utom kontroll, men han kan inte heller retirera utan att förlora ansiktet.

Forskaren Ryhor Nizhnikau
Bildtext Ryhor Nizhnikau är expert på bland annat EU:s östra grannskap, Belarus och Ryssland vid Utrikespolitiska institutet FIIA.
Bild: Marek Sabogal

För Lukasjenko är det viktigt att kunna visa för Putin att han är en viktig allierad och att han kan vara Rysslands allierade i konflikten mellan Ryssland och väst genom att sätta tryck på västländerna, säger Nizhnikau.

– Moskva gillar det här eftersom Ryssland inte behöver investera något samtidigt som västländernas resurser påfrestas.

– Putin och kretsen kring honom anser att de är i en sorts krig med väst, utan krigsförklaring. Deras tankevärld är konfliktstyrd och de gillar alla åtgärder som gör livet surt för väst och EU.

Lukasjenko kan inte lita på sin säkerhetsapparat

Men den belarusiska ledaren spelar ett högt spel och han leker med elden, anser Nizhnikau.

– Apparaten omkring Lukasjenko som utför hans order är inte av så hög kvalitet och det kan ske svåra misstag, som exempelvis incidenten med Ryanairplanet som tvingades ner i Minsk i våras.

Dessutom är den belarusiska säkerhetstjänsten inte odelat lojal mot Lukasjenko.

– De är lojala mot Lukasjenko så länge Moskva stöder honom. Men om Moskva överger honom gör säkerhetsapparaten det också.

Därför använder Lukasjenko migrantkrisen för att tillfredsställa Moskva.

– Man har tydligt kunnat se under krisen att flera makthavargrupper i Ryssland gillar det Lukasjenko ställt till med.

Men Lukasjenko kan inte veta vad Ryssland kommer att göra de närmaste åren och han är enligt Nizhnikau säkert stressad av diskussioner som förs i vissa ryska medier och på den sociala plattformen Telegram.

– Diskussionerna handlar om att Moskva ska ha planer på att inom tre-fyra år integrera Belarus på samma sätt man gjorde med Krim. Det vill Lukasjenko inte vara med om.

"Död betyder inte något för Lukasjenko"

Ryhor Nizhnikau tror att det enda sättet att nu trappa ner den akuta krisen är att EU släpper in migranterna vid gränsen, satsar resurser på att snabbt behandla deras ansökningar om asyl eller uppehållstillstånd, och flyger hem dem som inte får rätt att stanna.

Vintern är i antågande och flera av migranterna hotar frysa ihjäl.

– Man måste förstå att död inte betyder något för Lukasjenko. Egentligen skulle hans regim gilla att folk dör, säger Nizhnikau.

Belarus kan då lägga skulden för dödsfallen på EU. Det här talas det redan om i propagandan både i Belarus och i Ryssland. Och Moskva kommer inte att kräva att Lukasjenko sätter stopp.

– Därför är bollen nu hos EU.

"Situationen är mycket allvarlig"

5:38