Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inrikesminister Ohisalo: "Möjligt att stänga Finlands gränser om vi utsätts för hybridpåverkan"

Från 2021
Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) svarade på reportrarnas frågor i riksdagen den 9 november 2021.
Bildtext Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) säger att EU inte ska böja sig för Belarus påtryckningsförsök.
Bild: Lehtikuva

Finland kan stänga sina gränser om landet skulle bli föremål för liknande hybridpåverkan som Belarus nu utsätter sina EU-grannar för. Det säger inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna). Enligt henne är det uppenbart att det inte handlar om spontant asylsökande, utan en utstuderad manöver från Belarus sida.

Ohisalo säger till Svenska Yle att hon ser mycket allvarligt på det som sker vid gränsen mellan Belarus och EU-länderna Polen, Lettland och Litauen. Hundratals migranter har slussats till gränserna och försöker ta sig in i EU-länderna.

– Det är helt klart att det handlar om hybridpåverkan. Belarus försöker splittra EU-länderna och samtidigt få dem att bryta mot internationella konventioner, säger Ohisalo.

Gränsländerna har i viss mån tagit till hårda medel för att tvinga tillbaka migrantgrupperna. Ohisalo understryker att man måste behandla alla fall enligt konventionerna, alltså individuellt.

– Exempelvis kvinnor och barn och andra i sårbar ställning måste få skydd. Men samtidigt är det helt klart att en stor del av dem som nu flockas vid gränserna är offer för den belarusiska regimens försök att använda dem som ett vapen mot EU, konstaterar ministern.

Dialog med tredje länder

Ohisalo säger att EU-kommissionen nu försöker gå förbi Belarus och diskutera läget direkt med de länder som migranterna kommer från, exempelvis Irak. Enligt utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) landar det varje vecka kring 50 plan med migranter i Belarus. Om man lyckas stävja den trafiken, lättar trycket vid gränserna.

Inrikesministern understryker att EU inte får böja sig för Belarus försök att påverka unionen.

Om något liknande skulle inträffa vid Finlands gränser, finns det metoder att ta till, försäkrar Ohisalo.

– Vi kan stänga våra gränser om vi utsätts för något i den här stilen. De facto har vi ju redan stängt gränserna vid exceptionella lägen, som nu under pandemin. Samtidigt måste man förstås vara medveten om att vi inte kan patrullera varenda meter av den långa gränsen mot Ryssland. Där behövs i så fall hjälp av elektroniska övervakningsmetoder, säger Ohisalo.