Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Landslagets förberedelser överskuggades av ordbråk – nu medger Pasi Mustonen sitt misstag: ”Jag har bett Noora om ursäkt”

Uppdaterad 09.11.2021 19:24.
Kuvakombo Noora Räty ja Pasi Mustonen.

De senaste veckornas ordbråk mellan Pasi Mustonen och Noora Räty verkar vara över. Mustonen beskyllde Räty för lagbrott då hon inte stod till landslagets förfogande. Jag gjorde ett misstag, säger Mustonen till Yle Urheilu.

Det hela fick sin början i höstas då Noora Räyt tackade nej till VM med hänvisning till sitt civila arbete. Förbundskaptenen Pasi Mustonen ville inte godkänna den förklaringen och när han nominerade truppen till de viktiga träningslandskamperna mot Kanada var Räty petad.

Mustonen ansåg samtidigt att Räty gjort sig skyldig till ett lagbrott då landslagsspelarna får 10 000 euro i idrottsstipendium. Räty antydde i samma veva också att hennes landslagskarriär kunde vara över.

Överinspektör Kari Niemi-Nikkola vid Undervisnings- och kulturministeriet menade ändå att lagstiftningen inte var som Mustonen hade tolkat.

Ordbråket har överskuggat Finlands förberedelser inför veckans tre landskamper mot Kanada, men nu verkar det som att saken är utagerad. Mustonen medger att han begått ett misstag och att han använt felaktig terminologi.

– Jag har redan personligen bett Noora om ursäkt. Det är helt och håller mitt fel. Handen upp, jag gjorde ett misstag och använde fel termer, säger Mustonen till Yle Urheilu.

Ska jobba mot samma mål

Mustonen säger att han har samma kontakt med Räty nu som under alla år i landslaget och så kommer det att fortsätta. Han påminner också att de båda har ett gemensamt mål: OS i februari.

– Jag har träffat Noora, vi har talat med varandra i telefon och skickat meddelande. Det kommer vi att göra i fortsättningen också.

– Under den tid jag har kvar som förbundskapten har vi ett vitkigt uppdrag. Vi ska representera Finland framgångsrikt i den största turneringen. Det år vårt fokus, säger han.

Ordbråket har diskuterats i landslaget men lagkaptenen Jenni Hiirikoski är fåordig kring det hela.

– Vi vill inte kommentera ordbråket mellan Pasi och Noora. De löser saken sinsemellan. Vi har talat om det inom laget men det stannar mellan oss, säger hon.

På frågan om vilket förtroende Hiirikoski har för Mustonen väjer hon att styra in samtalet på de kommande träningslandskamperna mot Kanada.

– Vi har en bra känsla, vi har fått träna några gånger på is och vi väntar på den första matchen på torsdag. Vi går in för att vinna de här matcherna, säger hon.

Enligt Mustonen var det lätt att möta alla spelare då man samlades, och han har diskuterat det som skett både enskilt med spelarna och tillsammans som lag. På frågan hur han nu ska leda laget framåt är svaret:

– Genom att göra mitt bästa.