Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

16 FN-anställda har gripits i Etiopien – FN uppmanar utrikesministeriet att släppa dem omedelbart

Från 2021
Uppdaterad 09.11.2021 20:30.
Etiopiens flagga vajar och i förgrunden svarta siluetter av människor i militär klädsel
Bildtext Konflikterna i Etiopien har eskalerat under den senaste tiden.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Förenta Nationerna ber det etiopiska utrikesministeriet att omedelbart släppa de åtminstone 16 FN-anställda och anhöriga som fortfarande sitter gripna i huvudstaden Addis Abeba. Enligt källor som AFP talat med ska en del av dem ha gripits i sina hem.

Sex gripna har släppts under tisdagen.

– Vi arbetar förstås aktivt med regeringen i Etiopien för att se till att de omedelbart släpps, uppger Stephane Dujarric som är talesperson för FN i New York.

De gripna består av både anställda och anhöriga som har etiopiskt medborgarskap. FN-tjänstemän har besökt en del av dem.

Enligt Dujarric har gripandena skett i huvudstaden under de senaste dagarna. Man har inte fått svar på frågan om varför de gripits, säger han.

Den etiopiska regeringens talesperson Legesse Tulu och landets utrikesministerium hade i början av tisdagskvällen inte kommenterat uppgifterna.

Räder riktas mot personer från Tigray

Under den senaste tiden har det framkommit uppgifter om att räder riktats mot personer från Tigray. AFP har talat med källor som arbetar för FN och humanitära organisationer och enligt dem ska personalen ha gripits i sådana räder.

Etiopien utlyste förra veckan undantagstillstånd i landet och började gripa personer som stöder det Tigreanska folkets befrielsefront TPLF. Enligt Daniel Bekele, som är ordförande för Etiopiens människorättsorgan, har hundratals tigreaner har gripits i Addis Abeba, skriver Reuters.

En talesperson för huvudstadens poliskår förnekade på måndagen påståendet om att räder skulle riktas mot tigreaner.

– Det är inte alls etniskt motiverat, sa talespersonen.

En talesperson för det amerikanska utrikesministeriet uttryckte i måndags oro över att personer från Tigray utsätts för kränkningar i huvudstaden.

Humanitär kris i Tigray

Läget blir allt oroligare i Etiopien och flera länder, däribland Finland, har bett sina medborgare lämna landet omedelbart.

Konflikten och hungersnöden i Tigray har fått flera att fly från området. I söndags besökte FN:s humanitära chef Martin Griffiths Tigrays huvudstad Mekele och vädjade då om att humanitär hjälp skulle släppas in i området. Han bad också om att civila skulle skyddas.

Konflikten i Etiopien

Källor: Reuters, AFP, AP