Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas och Kimitoön vill samarbeta kring miljö- och klimatfrågor: "Det är bra om vi inte behöver uppfinna hjulet på nytt utan kan dra nytta av andras erfarenheter"

Från 2021
Uppdaterad 10.11.2021 11:10.
Långa rader med solpaneler och två vindmöllor.
Bildtext Solpaneler, vindkraft och andra alternativa energiformer är något de åboländska kommunerna får ta sig en funderare på ifall de vill bli klimatneutrala i framtiden.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

De åboländska kommunerna, Kimitoön och Pargas, vill samarbeta kring en klimatneutral miljö- och klimatstrategi. Initativet kommer från Pargas och kommunerna hoppas att de kan ansöka om extern finansiering för arbetet.

– De åboländska kommunerna är vana att samarbeta kring olika frågor och därför anser jag att det är bra om vi också kan samarbeta kring klimatfrågor, säger Gilla Granberg, SFP. Alla måste dra sitt strå till stacken och klimatfrågorna blir allt viktigare så därför är det bra om vi tillsammans kan se framåt.

De åboländska kommunerna har i sina respektive strategier nämnt vikten av att satsa på hållbara lösningar och främja ett grönare klimat men trots det har de hamnat lite på efterkälken. Många andra kommuner i landskapet har redan gått med i Hinkunätverket som initierades av Kolneutraltfinland.

Kimitoönsutvecklingschef Gilla Granberg på Kalkholmen
Bildtext Gilla Granberg, SFP, hoppas att samarbetet ska ge många fördelar.
Bild: Yle/Nina Bergman

De kommuner som är med i samarbetet förbinder sig att sänka sina utsläpp med 80 procent från nivån år 2007 fram till 2030.

– Alla kan inte vara bäst i klassen på alla frågor men ambitionsnivån i Pargas är hög och det ska bli roligt att samarbeta kring de här frågorna med en annan kommun som många av oss redan är bekanta med, säger Granberg. Det har varit många processer i Pargas tidigare och vi har helt enkelt hunnit med allt men nu är klimatet i fokus också hos oss.

De Gröna lade bollen i rullning

Samarbetet kläcktes efter att de Grönas fullmäktigegrupp i Pargas lämnade in en motion tidigare i år om en klimatneutral stad. I samband med behandlingen av den frågan insåg man att ett samarbete med Kimitoön kunde fungera bra.

– Det är bra om vi genom att samarbeta kan komma vidare eftersom jag anser att det är här en av de största utmaningarna vi har som stad, säger Helena Särkijärvi, De Gröna. Skärgårdskommuner och kuststäder har mycket att förlora ifall vi inte får bukt med klimatuppvärmningen.

Helena Särkijärvi, en dam med ljust hår, vit tröja och vita blommor i famnen.
Bildtext Helena Särkijärvi, GRÖN, ser klara fördelar med att satsa på en klimatneutral framtid.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Särkijärvi hoppas att samarbetet ska leda till konkreta lösningar för båda orter. Lösningar som ger mer klimat- och energismarta val.

– Det kan handla om hur man värmer upp våra fastigheter och på vilket sätt vi borde se över frågan om kollektivtrafik för att minska privatbilism, säger Särkijärvi. Jag tror också att vi kan vinna på att se vad andra kommuner redan har gjort och lära oss av deras erfarenheter.

Vindkraft inte ett alternativ

I Kimitoön hoppas politikerna att samarbetet med Pargas ska ge skalfördelar som en liten kommun som Kimitoön inte själv hade fått.

– Det är nyheter för mig att vi ska samarbeta men det låter som ett klokt val och det är på tiden att också vi ser mer på vad vi kan göra för klimatet, säger Eva-Stina Hellbom, SDP. Kommunerna har en viktig roll för att påverka den allmänna åsikten kring klimatval.

Profilbild på Eva-Stina Hellbom.
Bildtext Eva-Stina Hellbom, SDP, anser att det är på tiden att också Kimitoön pratar mer om klimat- och miljö.
Bild: Yle/ Dmitri Volgin

Fri Samverkans Maria Manelius är inne på samma linje och hoppas att kommunen kan få konkret hjälp hur man kan gå vidare.

– Det är viktiga frågor och vi kunde exempelvis här i vår kommun titta mer på uppvärmningen av våra fastigheter och liknande sätt att gå mot en mer klimatneutral vardag, säger Manelius. Dessutom finns det många alternativa energiformer som solenergi som är bra och effektivt om man gör det på rätt sätt.

Ett sätt som kommunen kunde bli mer grönare är att igen aktualisera vindkraftsdebatten på Kimitoön. Vindmöllorna var en glödhet fråga som delade politikerna för ett antal år sedan och Manelius ser inte vindkraften som en lösning för Kimitoön.

Maria Manelius
Bildtext Maria Manelius, Fri Samverkan, vill gärna se alternativa energiformer men är inte beredd att bygga ut vindkraften på Kimitoön.
Bild: Yle/Nina Bergman

– Nej, inte här på vår fina ö och i vår fina natur, säger Manelius. Vi måste tänka på turismen och inflyttning. Många jag talat med har sagt att vindkraftsdebatten var avgörande då de funderade på om de skulle flytta hit eller inte.

Pargas och Kimitoön inleder miljösamarbete

4:50