Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike satsar på kärnkraftverk igen

Från 2021
Frankrikes president Emmanuel Macron talar. Han tittar framåt och ser besviken ut.
Bildtext Presidenten meddelade om saken i ett TV-tal till nationen.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Frankrikes president Emmanuel Macron meddelade på tisdagen att landet tänker fortsätta bygga nya kärnkraftsanläggningar. Höstens höjda elpriser har fört upp kärnkraftsfrågan på agendan igen. Tanken är att man genom beslutet både lyckas säkra en oberoende energiproduktion och lyckas nå sina klimatmål, säger presidenten.

–  För att säkra Frankrikes oberoende energiproduktion och för att uppnå våra mål, speciellt målet om att vara klimatneutrala 2050, så kommer Frankrike för första gången på decennier att bygga nya reaktorer, uppgav Emmanuel Macron på tisdagskvällen i ett tv-tal till nationen i samband med klimatmötet i Glasgow.

Macron gav inga detaljer om planerna men förväntningen är att regeringen under de kommande veckorna ska meddela om byggplaner för sex nya tryckvattenreaktorer.

Ländet väljer nu en helt annan väg än till exempel grannlandet Tyskland som kör ner sina kärnkraftverk.

Från mål om att minska till att öka

Frankrike är sedan tidigare det land som använder överlägset mest kärnkraft. 70 procent av all den el som används i landet produceras av landets 56 kärnkraftsreaktiorer. För tillfället byggs en tredjegenerationens EPR kärnkraftsreaktor i Flamanville i Normandie.

Frankrike hade tidigare planerat att minska användning av kärnkraft och målsättningen har varit att den skulle stå för 50 procent av energiproduktionen år 2035. Fransmännen har inte heller kopplat in några nya reaktorer till elnätet under tiotals år. De nuvarande enheterna började producera el på 80 och 90-talet, enligt organisationen World Nuclear Association.

I fransk media har ändå diskussioner om höjda energipriser florerat till följd av gaskrisen i Europa. Det kan fått regeringen i Frankrike att skynda på sitt beslutsfattande i frågan.

Källor: AFP, STT, Reuters