Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländska matleveransjätten Wolt säljs för sju miljarder euro – amerikansk konkurrent bakom affären

Uppdaterad 10.11.2021 09:50.
Woltbud på elektrisk enhjuling.
Bildtext Wolt är en finländsk matleveransföretag.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Finländska Wolt byter ägare. Den amerikanska matleveransjätten Doordash köper upp företaget för cirka sju miljarder euro, meddelade Wolt sent på tisdagskvällen. Affärspriset är stort i finländska mått.

Affären väntas gå i lås under första halvåret 2022 och kom även för Wolt som en överraskning, eftersom Wolts primära plan för framtiden inte var att byta ägare utan att bli börsnoterad.

– Det här var ett ganska svårt beslut, även på ett personligt plan, säger Wolts vd och medgrundare Miki Kuusi om affären till Yle Uutiset.

Transaktionen är en av de största i finsk företagshistoria.

När affären är klar börjar Kuusi leda Doordash International. Han fortsätter även som vd för Wolt. Den finländska matleveransjättens huvudkontor stannar i Helsingfors och blir samtidigt Doordash internationella kontor.

Doordash är den största matleveranstjänsten i USA, värd mer än uppskattningsvis 50 miljarder dollar, och deras position som internationell aktör var attraktiv då beslutet fattades. Kuusi har även känt Doordash vd Tony Xun i många år.

– Det är en inspirerande möjlighet. Vi har alltid varit ett företag som kämpar på en liten hemmamarknad och som har konkurrerat mot företag som har finansierats tio eller hundra gånger mer, säger Kuusi.

Miki Kuusi
Bildtext Miki Kuusi.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Inga ändringar för kunderna

För kundernas, företagarnas och budens del blir det ingen direkt förändring utan Wolt fortsätter verka under samma namn och med samma produkter.

Enligt Kuusi fortsätter livet som idigare för Wolts över 4 000 anställda, 135 000 matbud, 60 000 näringsidkare och 15 miljoner kunder.

Wolt har synts i mediebevakningen på sistone med anledning av arbetstagarnas anställningsförhållanden. Förra veckan slog arbetarskyddsmyndigheten vid Regionförvaltningsverket fast att Wolt-buden, som tidigare ansetts jobba som egenföretagare, egentligen är anställda av matleveransfirman.

Det innebär att buden borde ha samma skyldigheter och rättigheter som anställda, vilket inte togs emot med öppna armar från Wolts sida.

"Tack vare affären får Wolt oerhörda resurser att fortsätta utvidga och utveckla vår ständigt förbättrande tjänst, något som man inte får underskatta i den här väldigt konkurrensfyllda branschen", uppger Kuusi i ett pressmeddelande.

Stor affär i Finland

Affären på 7 miljarder euro är stor i finländska mått mätt.

Då Microsoft köpte upp Nokias mobiltelefonverksamhet år 2013 var affärspriset 5,4 miljarder euro, enligt en sammanställning över de största företagsaffärerna i Finland som tidningen Helsingin Sanomat gjorde i fjol (bakom betalmur).

Då Danske Bank köpte upp Sampo år 2006 var priset 4,05 miljarder euro.

Det största företagsköpet i Finlands historia är från år 2015, då Nokia köpte det franska telekombolaget Alcatel-Lucent för 15,6 miljarder euro.

Wolt uppskattar att affären leder till över 600 miljoner euro i skatteintäkter till Finland då aktierna byter ägare.

Artikeln är uppdaterad under morgonen 10.11.2021. Artikeln är uppdaterad 9.50 den 10.11.2021 med bearbetad information ur artikeln Woltin toimitusjohtaja Miki Kuusi ei olisi ennustanut Doordash-kauppaa vielä muutama kuukausi sitten: "Henkilökohtaisella tasollakin aika vaikea päätös", inklusive intervju med Miki Kuusi.

Källa: Wolt, Yle, AP