Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polens premiärminister säger att Putin är hjärnan bakom migrantvågen mot Polen och EU – Kreml säger att Polens påstående är absurt

Från 2021
Uppdaterad 10.11.2021 12:19.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki i polska parlamentet.
Bildtext Polens premiärminister Mateusz Morawiecki anklagade Vladimir Putin för migrantvågen i ett tal inför parlamentet i Warszawa.
Bild: Pawel Supernak / EPA

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki anklagar Rysslands president Vladimir Putin för att ligga bakom migrantvågen vid gränsen mellan Polen och Belarus. Efter ett besök vid gränsen sa Morawiecki att Putin är hjärnan bakom Belarus beslut att skicka migranter till gränsen mot Polen och att avsikten är att destabilisera Europeiska Unionen.

– Människor används som mänskliga sköldar för att destabilisera både Polen och EU, sa Morawiecki efter sitt besök vid gränsen under dagen.

Det här är en direkt attack från Ryssland och Belarus mot den politiska balansen inom Europa, ansåg premiärministern.

– Denna attack som Aleksandr Lukasjenko utför har en hjärna i Moskva. Hjärnan är Vladimir Putin, underströk Morawiecki.

Kreml har tagit Morawieckis uttalande med ilska. Enligt Kreml är det "absurt" och "oansvarigt" av Polen att beskylla Ryssland för flyktingkrisen.

– De här påståendena från Polens premiärminister är oansvariga och oacceptabla, säger en talesperson för Kreml.

Nya EU-sanktioner kan bli aktuella

Morawiecki får stöd på många håll i Europa. Till exempel Tyskland anklagade Lukasjenko för att hänsynslöst utnyttja migranter genom att sända dem till den polska gränsen.

– Lukasjenko måste inse att att hans beräkningar inte fungerar. EU kan inte utsättas för utpressning, försäkrade Tysklands utrikesminister Heiko Maas, som i likhet med Morawiecki krävde nya EU-sanktioner mot Belarus.

Morawiecki träffar under tisdagen Europeiska rådets ordförande Charles Michel för att diskutera eventuella nya EU-sanktioner mot Belarus.

Pakolaisia Valko-Venäjän ja Puolan rajalla.
Bildtext Det finns för närvarande omkring 2 000 migranter från Mellanöstern, vid gränsen mellan Polen och Belarus.
Bild: Leonid Shcheglov / AFP

"Jag är inte en galning"

EU-kommissionen förbereder alltså nya sanktioner och försöker tillsammans med medlemsländer sätta press på länder i Mellanöstern och Afrika för att de ska förhindra att deras medborgare används som hot mot EU.

Flygbolag i regionen skall också övertalas att stoppa migrantflyg till Minsk i Belarus.

– Det här är en del av Lukasjenkoregimens verkligt omänskliga och gangsterlika inställning, konstaterade EU-kommissionens talesman Peter Stano.

Aleksandr Lukasjenko avvisar alla anklagelser och anklagar själv Polen för att kränka mänskliga rättigheter då migranter inte släpps in.

– Vi vill inte ha en strid. Jag är inte en galning och jag vet vad det här kan leda till.

– Men vi kommer inte att böja oss, försäkrade Lukasjenko i en intervju för nyhetsbyrån Belta.

Bundsförvanten Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov gav Lukasjenko uppbackning, då han anklagade västerländsk militär för "äventyr i Mellanöstern som driver migranter på flykt."

– Varför erbjöd EU finansiellt stöd för att hålla flyktingar kvar i Turkiet, då de försökte ta sig till Europeiska unionen? Varför kan man inte hjälpa Belarus på samma sätt, undrade Lavrov.

Gripanden av illegala migranter vid gränsen

Belarusiska myndigheter bevakar inte gränsen till Polen, vilket betyder att det är upp till Polen att övervaka gränsöverskridningar.

Polis och militärstyrkor i Polen försöker så gott det går kontrollera gränsen, men det kan vara svårt eftersom flera migrantgrupper rusar över gränsen på olika ställen samtidigt.

Polsk polis bekräftar på onsdagen att man under det senaste dygnet gripit över 40 illegala migranter nära gränsen. Också den polska försvarsministern Mariusz Błaszczak säger att alla migranter som på tisdagskvällen passerat gränsen mellan Belarus och Polen har tagits i förvar.

På andra språk