Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Fläta korgar i miniatyr med papperssnöre, nu kan de små tomtenissarna få korgar till både äpplen, bröd och paket

Från 2021
Fläta korgar i miniatyr med papperssnöre, nu kan de små tomtenissarna få korgar till både äpplen, bröd och paket - Spela upp på Arenan

Nissedörren blev snabbt en favoritdekoration i juletid. Det är roligt att pyssla något nytt till tomtenissens miniatyrvärld varje år. I år visar Lee hur du kan fläta olika sorters korgar med en enkel teknik och tunt papperssnöre.

Det är lätt att variera utseendet och storleken på korgarna och anpassa till önskat ändamål. Behövs det en korg för paket, tvätt, bröd, äpplen eller något annat i din miniatyrvärld?

Att pyssla med olika sorters tittskåp eller dockhus, speciellt sådana som inte är tänkta att lekas med, är ett gammalt hantverk som blir allt mer populärt som en form av avkoppling. Vissa moment kan vara utmanande och kräva stor koncentration. Det kan vara skönt att helt koppla bort vardagslivets stress och gå in i en miniatyrvärld där du själv kan styra och bara njuta av att vara, utan störningsmoment. Kanske är det därför som Nissedörren till jul har blivit så populär, allt i miniatyr har fascinerat människan i många århundraden.

Miniatyrhus med handgjorda saker som kamin, korgar, krukväxter, matta med mera
Bildtext Miniatyrhuset fullt av korgar i miniatyr.
Bild: Esselström Lee / Yle

Miniatyrkorgar kan göras med väldigt många olika tekniker. Här använder jag ofärgat beige papperssnöre för att det ska likna riktiga korgmaterial.

Hand hålle ri en korg i miniatyr med miniatyräpplen
Bildtext Det är lätt att göra olika sorters handtag eller så låter du korgen vara helt utan handtag.
Bild: Esselström Lee / Yle

Du behöver:

  • smalt papperssnöre, ca 1 mm tjockt

  • små bitar kartong eller pappersläder

  • lim, sax, linjal och stoppnål

Miniatyrpyssel med bland annat en korg med röda äpplen
Bildtext De röda äpplena är gjorda med hobbylera som härdas i ugnen.
Bild: Esselström Lee / Yle

Gör så här:

1. Klipp två små cirklar av kortkartong eller pappersläder, ca 1 cm i diameter.

2. Klipp 4 bitar papperssnöre som är ca 13-15 cm långa och en bit som är ca 8 cm.

3. Sätt de långa papperssnörena bredvid varandra och limma dem så, tätt ihop på en klippt cirkel, så att cirkeln kommer på mitten av snörena. Vik en krok på det korta papperssnöret och limma fast den ändan på cirkeln också. För att fläta en korg behövs udda antal snören, därför är ett kortare.

4. Limma den andra cirkeln ovanpå, också den på mitten av de långa snörena. Fördela försiktigt papperssnörena så att det blir jämna avstånd mellan dem, så att det blir som en liten sol med strålar. Låt torka, gärna så att du samtidigt pressar ihop cirklarna mellan tumme och pekfinger under tiden.

Papperssnören limmade som en sol, första steget vid korgflätning i miniatyr
Bildtext Starten på korgen har torkat, den ser likadan ut på båda sidor.
Bild: Esselström Lee / Yle

5. Klipp till en lång bit papperssnöre som är ca 120-150 cm.

6. Lägg ca 1 cm av det långa snöret på cirkeln i mitten. Håll fast med vänster tumme om du är högerhänt och börja fläta med det långa snöret över och under de utstickande snörena - alltid varannan över och varannan under. Fläta tätt och nu väljer du samtidigt i vilket skede du börjar vika upp papperssnörena som du flätar mellan. Forma korgen medan du flätar så att den blir som du vill ha den.

Hand håller i början på en miniatyrkorg som flätas med papperssnöre
Bildtext Böj upp de lodräta papperssnörena och forma korgen som du vill ha den samtidigt som du flätar in det långa snöret.
Bild: Esselström Lee / Yle
Flätning av korg i miniatyr med papperssnöre
Bildtext Korgen under arbete, sedd från sidan.
Bild: Esselström Lee / Yle

7. När du gjort korgen så hög som du vill, klipp av det långa papperssnöret ca 15 cm ifrån arbetet.

8. Ta nu en stoppnål och sätt den bredvid det närmaste lodräta papperssnöret, så att nålen följer precis bredvid. Platta till änden på papperssnöret, trä det genom nålens öga och dra ner papperssnöret så att du låser avslutningen. Klipp av snöret vid korgens botten.

Korgflätning i miniatyr
Bildtext Fäst snörena genom att ta hjälp av en stoppnål och dra ner papperssnöret bredvid nästa lodräta snöre.
Bild: Esselström Lee / Yle

9. Vill du ha handtag på korgen kan du nu välja ut två motstående snören och tvinna ihop dem till ett stort korghandtag och fästa ändarna på samma sätt genom att med nålens hjälp fläta in dem på motstående sida. Vill du ha två korta små handtag gör du på motsvarande sätt, men böjer bara till nästa lodräta snöre och låter det en liten ögla vara kvar i vardera sidan.

Korgtillverkning i miniatyr
Bildtext Ett handtag som gjorts med två motstående papperssnören som snurrats runt varandra.
Bild: Esselström Lee / Yle

10. Trä på samma sätt ner de övriga lodräta trådarna bredvid nästa lodräta tråd, en åt gången, för att få en snygg avslutning så att det håller. Klipp av trådändarna vid korgens botten.

Hand håller i miniatyrkorg
Bildtext Samma teknik kan ge olika slags korgar.
Bild: Esselström Lee / Yle
Miniatyrhus med handgjorda möbler och saker
Bildtext En korg med äpplen på den handgjorda mattan.
Bild: Esselström Lee / Yle

Mera miniatyr

I artikeln som heter "Nissedörren är miniatyrsuccén som bara växer" hittar du våra samlade länkar till alla beskrivningar på miniatyrer vi gjort tidigare. Till exempel kakelugn, ljusstake, lussebullar, vävda mattor, olika växter, fåglar och julkärvar och mycket mer.

Ett miniatyrhus med handgjorda saker i miniatyr
Bild: Esselström Lee / Yle

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk