Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hemvårdarna i Hangö vädjar till politikerna för att få bättre villkor: "Vi orkar inte längre med arbetsbördan"

Från 2021
turvaranneke vanhuksen ranteessa
Bildtext Hemvårdarna har nu skickat två brev till politikerna i Hangö eftersom de upplever att arbetssituationen är ohållbar.
Bild: Pyry Sarkiola / Yle

Personalen i Vård i hemmet i Hangö har sänt ut ett nödrop i form av ett brev till politiker i staden. Hemvårdarna är djupt missnöjda med sina chefer på grund av en övermäktig arbetsbörda och oklar arbetsbild.  

Brevet har skickats till beslutsfattare i grundtrygghetsnämnden och stadsstyrelsen. Dessutom har ledande tjänstemän, bland andra Hangös stadsdirektör Denis Strandell och grundtrygghetschef Arne Nummenmaa, fått det här brevet. 

Personalen skriver bland annat att de är för få, att de upplever att de blir mobbade av sina chefer, att de inte orkar med arbetsbördan och att arbetsbilden är oklar.

Enligt Kurt Böckerman, som är huvudförtroendeman för fackförbundet JHL i Hangö, är det här ett problem som har funnits länge. 

– Det här har inte uppstått på några månader. Det har pågått en längre tid och blivit bara sämre och sämre, säger han. 

Hemvårdarna skickade redan tidigare ett brev om problemen till grundtrygghetsnämnden. Men enligt Böckerman har det inte lett till någon förbättring.

Samarbetet måste förbättras

Ett av grundproblemen är att samarbetet mellan ledningen och vårdarna på fältet inte fungerar. 

– Nog är det där skon klämmer, arbetsledningen synkar inte med dem som är på fältet. Det har gjort att de är slutkörda, säger Kurt Böckerman. 

I kväll klockan 18 ordnas det ett möte dit politikerna i grundtrygghetsnämnden och stadsstyrelsen är bjudna. På mötet ska hemvårdarna informera om sin situation. 

– Hoppas kvällen leder någonstans. Det här ska nog redas ut när processen har påbörjats, konstaterar Böckerman. 

Tidningen Västra Nyland var först med nyheten.

Diskussion om artikeln