Finlandssvenska Klockriketeatern blir en statsandelsteater – teaterchef: En fantastisk nyhet
Klockriketeatern, en finlandssvensk nomadteater baserad i Helsingfors, har beviljats statsandelar av Undervisnings- och kulturministeriet.
"En fantastisk nyhet, äntligen", säger Dan Henriksson, teaterchef vid Klockriketeatern i ett pressmeddelande.
I oktober har Undervisnings- och kulturministeriet beviljat statsandelar till hundra organisationer inom scenkonst, och Klockriketeatern är den enda nya svenskspråkiga statsandelsteatern.
Statsandelarna utgör den statliga basfinansieringen för institutionsteatrar och vissa professionella teatergrupper. Klockriketeatern blir nu den sjätte svenskspråkiga statsandelsteatern i Finland.
"Det finaste är kanske ändå att vi direkt flyttades över till kategorin "beviljat tillsvidare", det betyder att verksamheten granskas vart sjätte år. Vi sparar en massa tid för konstnärlig verksamhet i stället för att årligen söka om medel och rapportera verksamheten för kollegial bedömning", säger Henriksson.
I år firar Klockriketeatern 30 år
– Ett härligt sätt att fira våra första 30 år! Vi ser det ju samtidigt som en erkänsla för det långsiktiga arbete vi utfört och de utmärkta resultat vi kan uppvisa på många olika sätt. Nu är vi nyfikna på framtiden, säger teaterchefen.
Klockriketeatern fick sitt namn från en dramatisering av Harry Martinsons roman "Vägen till Klockrike", som spelades år 1991. Klockriketeatern har inte haft en fast scen sedan år 2016, och fungerar som en internationell nomadteater. Det betyder att de spelar föreställningar på många olika ställen.
Klockriketeatern har sex fast anställda och anställer mellan 40–50 frilansare varje år.