Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

De betalade mest skatt i Egentliga Finland 2020

Från 2021
Uppdaterad 10.11.2021 12:34.
Skärmdump från Skatteförvaltningen.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Nedan kan du bekanta dig med listan över de personer som betalade mest skatt i Egentliga Finland 2020.

I Egentliga Finland toppas listan av Juha Tommila med drygt 14 miljoner euro i totalinkomster.

Ifjol sålde Tommila sitt bokföringsföretag Staria till riskkapitalbolaget Vaaka Partners. Nationellt sett är Tommila på tionde plats i tabellen. Tommila betalade nästan 5 miljoner euro i skatter 2020.

2019 var det Kai Kouvola som låg på första plats i Egentliga Finland med drygt 7 miljoner euro i totalinkomster. Kouvola är verksam inom fastighetsbranschen.

Liksom 2019 ser vi på andra plats igen miljardären och Wihurikoncernens styrelseordförande Antti Aarnio-Wihuri. Aarnio-Wihuri deltidsbor på Norrskata och han har bland annat finansierat den nya gästbryggan i Houtsala på Norrskata. Han betalade drygt 2 miljoner euro i skatt i fjol, och hade totalinkomster på nästan 6 miljoner euro.

Antti Aarnio-Wihuri håller den största guldklimpen som hittats i Finland i handen.
Bildtext Wihurikoncernens styrelseordförande Antti Aarnio-Wihuri är återigen en av de som betalat mest skatt i Egentliga Finland.
Bild: Jarno Kuusinen / AOP

På tredje plats 2020 är Hanna Nurminen från släkten Herlin som äger Kone och Cargotec. Hon är Konestyrelsens ordförande och hade totalinkomster på nästan 5 miljoner euro och betalade cirka 1,5 miljoner euro i skatter. 2019 var hon på fjärde plats i listan.