Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska längdstjärnan Linn Svahn missar OS – fick höra tunga orden redan i september: "Är i karriärens djupaste dal just nu"

Från 2021
Uppdaterad 10.11.2021 13:15.
Linn Svahn värmer upp.
Bildtext Linn Svahn tvingas stå över vinterspelen i Peking.
Bild: STELLA Pictures / All Over Press

Linn Svahns OS-dröm gick i kras redan i september, avslöjar sprintstjärnan nu. Kraschen i Ulricehamn i vintras ledde till betydligt värre följder än vad svenskan väntat sig.

Inför förra vinterns VM i Oberstdorf radade Linn Svahn upp världscupsegrar i sprint. Men ett fall på hemmaplan i Ulricehamn skulle bli en ovälkommen vändpunkt för säsongen.

Svenska 21-åringen skadade axeln i samband med kraschen, men intygade inför skid-VM att axeln var okej. I Tyskland blev den ändå respass redan i sprintens semifinal.

För ett par månader sedan stod det klart att Svahns axel måste opereras. Nu avslöjar hon att läkaren gav henne ett dystert besked redan direkt efter ingreppet – i stället för OS skulle hon få fokusera på en lång rehabilitering.

– Just nu är jag i min karriärs hittills djupaste dal, då jag ända sedan min operation i september varit medveten om att OS inte är aktuellt för mig denna säsong, berättar Svahn i Svenska skidförbundets pressmeddelande.

Visste inte att axeln var så trasig som den var

Efter beskedet ville hon i lugn och ro bearbeta beskedet. När säsongsstarten nu närmar sig var det dags att berätta för omvärlden.

– Det är tufft och tungt att se mål och drömmar försvinna, och inte kunna göra det man mest av allt vill. Men samtidigt så drivs jag av utmaningar, och det här är kanske mitt livs utmaning.

För Expressen öppnar Svahn upp om situationen. Sprintässet drömmer om att kunna tävla senare på våren, men för tillfället kan hon inte "lyfta en stekpanna" med armen.

– Vissa saker gick av där inne i samband med fallet i Ulricehamn. Efter det har jag försökt kompensera den förlusten – och då har det uppstått förslitningar i axeln.

Svahn medger att hon inte borde ha åkt i VM, men att det nog inte fanns någon som kunde ha stoppat henne från deltagande.

 – Vi visste ju inte att den var så trasig som den var. Hade vi vetat det direkt hade jag nog suttit här i dag i ett helt annat läge. För då hade vi valt att åtgärda den direkt.