Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EMA börjar utreda Modernas coronavaccin för barn – samtidigt rekommenderar tyska och franska hälsomyndigheter att man slutar med vaccinet för alla under 30

Från 2021
Ett barn i munskydd får coronavaccin av en sjukskötare i skyddsutrustning.
Bildtext På en del håll får barn i åldersgruppen 6–11 år redan coronavaccin, bland annat i USA. Nu ska Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA utreda om man borde börja ge Modernas coronavaccin till den här åldersgruppen.
Bild: Shutterstock/All Over Press

Coronavaccinering av barn i åldern 6–11 år kan bli aktuellt inom loppet av några månader i Europa. Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA börjar nu utreda om Modernas coronavaccin kunde användas för den här åldersgruppen.

Utredningen väntas ta drygt två månader. Det är EU-kommissionen som har det sista ordet i frågan. I Finland pågår redan förberedelser för coronavaccinering av barn under 12 år.

Utredningen kommer en dag efter att Moderna ansökt om godkännande av sitt vaccin bland den här åldersgruppen. Kliniska studier bland barn i åldern 6–11 år visar att vaccinet ger ett starkt skydd mot covid-19.

EMA planerar att i december besluta huruvida man kommer godkänna Pfizer-Biontechs coronavaccin för den här åldersgruppen.

Bland annat USA har godkänt Pfizer-Biontechs coronavaccin för barn i åldern 5 till 11 år. Barnen får en något mindre dos än vad personer över 12 år får.

"Liten risk" för hjärtmuskelinflammation

Nyheten från EMA kommer efter att tyska och franska hälsomyndigheter beslutat att man inte rekommenderar Modernas coronavaccin för personer under 30 år. Hälsomyndigheterna konstaterar att det finns en "liten risk" för hjärtmuskelinflammation för yngre.

Hälsomyndigheterna rekommenderar att den här åldersgruppen framöver endast vaccineras med Pfizer-Biontechs vaccin. Det gäller både personer som ännu inte fått någon vaccindos och de som ska få en boosterdos. Myndigheterna rekommenderar att exempelvis de som fått en dos av Modernas coronavaccin får en andra dos av Pfizer-Biontechs vaccin.

I Finland ges Modernas coronavaccin inte till män under 30 år på grund av risken för hjärtmuskelinflammation. Data visar att risken för hjärtmuskelinflammation är större bland män än kvinnor.

Tyska hälsomyndigheter rekommenderar i framtiden också att gravida, oberoende av ålder, endast vaccineras med Pfizer-Biontechs vaccin och inte Modernas.

Källor: AFP, AP, Reuters