Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stefan Löfven lämnar in sin avskedsansökan – men när får Sverige en ny statsminister?

Från 2021
Stefan Löfven.
Bildtext Stefan Löfven lämnar uppdraget som statsminister.
Bild: Pelle Nilsson / AOP

Stefan Löfven har officiellt meddelat att han vill lämna uppdraget som Sveriges statsminister. Magdalena Andersson är den troliga tronföljaren, men det finns fortfarande några hinder kvar innan hon kan bli Sveriges 34:e statsminister.

Stefan Löfven lovade att han skulle be om att få avgå som statsminister i början av den här veckan. Men något besked om avgång kom varken på måndag eller på tisdag, vilket enligt riksdagens regelverk gör det omöjligt för hans efterträdare att väljas till statsminister den här veckan.

Men under onsdagen kom beskedet. Stefan Löfven ber om entledigande av riksdagens talman efter att man kommit överens i de svårlösta förhandlingarna om landets skog- och strandskydd.

I korthet kan man säga att diskussionerna har blivit infekterade mellan stödpartiet Centerpartiet och regeringspartiet Miljöpartiet om dels den fria företagsamheten i skogsnäringen och hur starkt naturskyddet ska vara vid landets stränder.

Skogslandskap med granar.
Bildtext Svensk skog har blivit en infekterad fråga under hösten. För C är den fria företagsamheten i skogsnäringen viktig. MP vill skydda den biologiska mångfalden.
Bild: Martin Eriksson / Alamy / All Over Press

Men efter långa förhandlingar har man nått en överenskommelse och Centerpartiet kommer nu att släppa fram Socialdemokraternas Magdalena Andersson som ny statsminister. Det här innebär att Stefan Löfven kan lämna posten och vara lite säkrare på att Andersson tar över efter honom inom en snar framtid.

Sverige har ofta minoritetsregeringar

Sedan 1971 har Sverige haft tre majoritetsregeringar, de övriga har varit minoritetsregeringar.

Regeringen tvingas då söka stöd bland partier i parlamentet som själva inte sitter med i regeringen.

Den sittande S + MP-regeringen är i riksdagsminoritet och kan endast få igenom sin politik med stöd av andra partier i riksdagen, i första hand Vänsterpartiet och Centerpartiet.

– Regeringen har levererat på överenskommelsen. Därför har riksdagsgruppen och partistyrelsen landat i att vi kommer att tolerera och trycka på gul knapp för Magdalena Andersson som ny statsminister när en sådan omröstning sker, säger Centerpartiets ordförande Annie Lööf till DN.

Stefan Löfven kommer att leda en övergångsregering tills hans efterträdare blir vald.

Vänsterpartiet kräver något i utbyte

Men ännu är gången till Sagerska huset, som är statsministerns officiella residens, inte helt krattad för Magdalena Andersson.

Vänsterpartiet har krävt att få något i utbyte mot att rösta fram Socialdemokraternas nya ordförande som statsminister. Det här kan bli en svår fråga att lösa eftersom Centerpartiet vägrar rösta igenom en budget som Vänsterpartiet har varit med och förhandlat fram.

Nooshi Dadgostar tittar snett utåt från bilden.
Bildtext Nooshi Dadgostar vill inte att Vänsterpartiets röst blir något Socialdemokraterna kan ta för givet.
Bild: STELLA Pictures/Wennerlund

För Vänsterpartiets del kan det handla om högre pensioner, bättre sjukförsäkring och en tryggare arbetsmarknad.

– Jag har respekt för att det även finns andra frågor vi kan diskutera. I slutändan får vi se var vi landar, men det kommer att bli ett handslag där alla fått något och kan vara nöjda med slutresultatet, säger Vänsterpartiets ordförande Nooshi Dadgostar till SVT.

Dadgostar har inte gett något konkret slutdatum för när uppgörelsen och handslaget ska äga rum.

Kan Ulf Kristersson bli statsminister?

Om Vänsterpartiet spjärnar emot och väljer att inte släppa fram Magdalena Andersson som statsminister kan riksdagens talman Andreas Norlén be Moderatledaren Ulf Kristersson att bilda regering. 

Talmannen Andreas Norlén bjuder Ulf Kristersson (M) på kaffe.
Bildtext Ulf Kristersson (M) tar gärna en kaffe hos riksdagens talman Andreas Norlén, men frågan är om han kan bli accepterad av riksdagen.
Bild: EPA

Det gjorde han i somras då Stefan Löfven avgick efter gräl med Vänsterpartiet om hyror, men då lyckades Kristersson inte samla en majoritet av riksdagen bakom sig. Läget i riksdagen är fortfarande oförändrat, så det är inte troligt att Kristersson får en majoritet bakom sig nu heller.

Om talmannen inte lyckas vaska fram en statsministerkandidat som riksdagen kan tolerera på fyra försök blir det automatiskt extra val. Ett extra val påverkar inte tidpunkten för riksdagsvalet i september 2022.