Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Matilda Nilsson: "Det kändes som att någon släckte lampan i rummet och allt blev svart"

Från 2021
Matilda Nilsson står på isen.
Bildtext Matilda Nilsson spelar för tillfället i HIFK.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Hur kändes det för Matilda Nilsson när ishockey-VM blev inställt tidigare i år? Varför älskar hon att städa? Vilka tre saker i världen skulle hon ändra på? Detta och mycket mera får du reda på när tio kända personer ställer frågor till ishockeyspelaren Matilda Nilsson.

I denna intervjuserie har Johannes Björkqvist bett elva kända personer ställa frågor till varandra. Näst i tur är ishockeyspelaren Matilda Nilsson.

Matilda Nilsson spelar ishockey på den högsta nivån i Finland. Hon har spelat flera säsonger i Kuopiolaget KalPa och där har hon lyckats ta ett FM-brons och ett FM-silver. Tidigare i år blev det klart att hon byter klubb och hon representerar för tillfället Helsingforslaget HIFK. Matilda spelar även i Finlands landslag och har från sina VM-äventyr lyckats ro hem en bronsmedalj.

Matilda Nilsson har i denna serie fått frågor av artisten Kevin Holmström, sportjournalisten Kaj Kunnas, solisten Hannes Kett, artisten Sandra Långbacka, musikern Markus Bergfors, skådespelaren Christoffer Strandberg, innebandyspelaren My Kippilä, triathlonidrottaren Aino Luoma, fitnessidrottaren Dina Kaspi och skådespelaren Tuuli Heinonen.

My Kippilä poserar med innebandyklubba i Mora, november 2019.
Bildtext My Kippilä spelar innebandy i Umeålaget Thorengruppen IBK.
Bild: Yle / Janne Isaksson

My Kippiläs fråga: Vilka var dina första tankar när du hörde att ishockey-VM blev inställt tidigare i år?

– Jag hade sett fram emot VM så otroligt länge att jag inte kunde tro att det var sant när jag nåddes av beskedet. Jag har aldrig tidigare haft så mörka tankar och det kändes som att någon släckte lampan i rummet och allt blev svart. Jag mådde dåligt en tid efteråt, men med professionell hjälp kunde jag tala öppet om mitt mående och de mörka tankarna försvann sakta men säkert. Det som hjälpte mig mest var att åka till ishallen och göra det jag älskar, nämligen spela ishockey. VM inhiberades inte utan det sköts upp och spelades i augusti i Kanada. Där knep vi bronset efter att ha besegrat Schweiz med 3–1.

Kaj Kunnas gör en hjärtsymbol med sina händer.
Bildtext Sportjournalisten Kaj Kunnas har refererat 15 OS och 24 ishockey-VM.
Bild: Olli Koski / Yle

Kaj Kunnas fråga: Jag har förstått att du älskar att städa, men vad gör du helst?

– Kaj har helt rätt, jag älskar att städa! Jag har svårt med koncentrationen så att städa hjälper mig fokusera. Jag älskar att dammsuga, diska och tvätta kläder. Varje gång jag ser en dammtuss i ett hörn tar jag fram dammsugaren.

Hannes Kett
Bildtext Hannes Kett är solist i Shiraz Lane.
Bild: Hannes Kett

Hannes Ketts fråga: Om du kunde förändra vad som helst, vilka tre saker i världen skulle du ändra på?

– Först och främst skulle jag eliminera samtliga negativa tankar som vi människor har. Vi lever endast ett liv och det är så onödigt att så stor del av livet kretsar kring det negativa och vi borde istället fokusera på det positiva. En önskan vore även att alla krig tar slut och att ingen går hungrig. Avslutningsvis borde all skolmobbning försvinna så att inget barn blir mobbat i skolan och känner sig utanför.

Lyssna på de övriga frågorna och svaren i klippet nedan. Där berättar Matilda om vilka ishockeyspelare hon beundrar, vilka styrkor hon värderar högst hos sig själv som ishockeyspelare och vart hon helst skulle resa iväg på sin drömsemester.

Matilda Nilsson: "Det kändes som att någon släckte lampan i rummet och allt blev svart"

20:25