Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vaccintvång får inte stöd av ministrarna, men andra åtgärder behövs – Marin: Alla metoder måste nu användas för att få upp vaccinationstäckningen

Från 2021
Uppdaterad 10.11.2021 21:43.
Sanna Marin talar med journalister i Ständerhuset.
Bildtext Den nya hybridstrategin tas i bruk nu när 80 procent har fått dubbla vaccindoser. Men restaurangbegränsningarna består, förklarade statsminister Sanna Marin efter regeringens möte.
Bild: Nella Nuora / Yle

Coronabegränsningarna på restaurangerna fortsätter, med nya beslut på måndagen. Det beslöt regeringen vid onsdagens förhandlingar. Ministrarna vill ha en bredare användning av coronapassen. Fler finländare måste ta coronavaccinet, men det ska helst vara frivilligt.

Regeringen samlades på onsdagen för att igen dryfta coronarestriktioner på grund av det försämrade coronaläget. Regeringen var inte beredd att dra i nödbromsen, men det finns beredskap att göra det om läget blir mycket allvarligare, sa statsminister Sanna Marin (SDP) efter avslutade förhandlingar.

Regeringen tar nu i bruk den uppdaterade hybridstrategin från september, eftersom man har nått målet om en vaccinationstäckning på 80 procent. Den milstolpen nåddes i dag, meddelade Institutet för hälsa och välfärd i förmiddags.

Mer makt i regionerna, utom för krogarna

Målsättningen med hybridstrategin var att öppna samhället. Samhällets olika funktioner ska i princip hållas öppna utan begränsningar. Eftervården av epidemin ska stödjas, liksom förutsättningarna för ekonomisk tillväxt och återuppbyggnaden. 

Man frångår nu de regionala beskrivningarna av epidemifaser – basnivå, accelerationsfas och samhällsspridningfas. I stället övergår man till en enhetlig verksamhetsmodell baserad på verksamhet och beslutsfattande i hela landet. Smittkluster stoppas främst av lokala myndigheter.

Men restaurangbegränsningarna ligger på regeringens bord. Restriktionerna där gällde till måndagen, men ska nu fortsättas men eventuellt revideras. Det handlar framförallt om restriktioner på nattklubbarna, förklarade statsminister Sanna Marin efter regeringens sammanträde.

90 procent nästa mål

Det är i synnerhet de ovaccinerade som behöver sjukhusvård just nu. Smittfallen ökar och belastningen på sjukhusen blir större. Regeringen tycks ha ägnat mycket tid åt frågan om hur man ska få resten av befolkningen vaccinerad.  Det räcker det inte med 80 procent, vi måste gå vidare till 90 procent, sa statsminister Sanna Marin. 

Alla metoder måste nu användas, sa statsminister Sanna Marin (SDP) före förhandlingarna. Men det blir knappast fråga om ett vaccineringstvång. Möjligen måste man nu mer personligt nå de ovaccinerade och få dem övertygade om behovet att vaccinera sig.

Smittan sprids också igen i Finland. Läget är nu allvarligt i elva sjukvårdsdistrikt, sa omsorgsminister Krista Kiuru (SDP). Ansvaret ligger nu i regionerna, sa Kiuru.

Hon använde en något otydbar metafor om att fartygen nu måste fås i hamn i det stormiga havet. Då kan man inte vänta på lotsen, utan kaptenerna måste göra allt de kan för att rädda läget, sa Krista Kiuru. Hon gav sig inte tid för tilläggsfrågor.

"Vaccineringstvång går mot friheten"

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) uttryckte sin misstro mot ett vaccineringstvång inför mötet. Hennes "ryggradsreflex" var att tvång inte är bra.

– Men om man jobbar inom vården, till exempel dagligen med äldre människor, så är det ansvarsfullt att också själv ta vaccinet. Jag förstår egentligen inte att man kan gå på jobb med gott samvete, om man inte har vaccinerat sig, sa justitieminister Anna-Maja Henriksson.

De Grönas ordförande Maria Ohisalo uttryckte sin positiva inställning till att ta i bruk coronapasset på arbetsplatserna. Det ger företagen och arbetsgivarna möjlighet till en säker arbetsplats och en säkrare miljö för kunderna.

Efter regeringens sammanträde förklarade statsminister Sanna Marin att beredningen av det ärendet fortsätter. Men det finns många juridiska problem kring de ovaccinerades rättigheter att gå på jobb, besöka butiker eller fritidsverksamhet. Någon politisk oenighet om coronaläget eller åtgärderna finns ändå inte, betonade statsministern.