Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Att bära efternamnet Dostojevskij för med sig ett personligt ansvar – världsberömda författaren fyller 200 år

Dostojevskij och hustru Anna.
Bildtext Fjodor Dostojevskij och hans hustru Anna.

I november är det 200 år sedan den världsberömda författaren Fjodor Dostojevskij föddes. I Ryssland har jubileet firats stort hela året, men kulminerar nu i november. I hans hemstad S:t Petersburg har även ättlingarna till författaren dragits med i festligheterna.

– Jag håller helst en låg profil, för familjens skull.

46-årige Aleksej Dostojevskij har precis stigit in i köket i familjens enkla trerummare i S:t Petersburgs södra stadsdelar. Vid spisen står hans hustru Natalja och steker blinier. Maria och Fjodor, två av familjens fyra barn, sitter i sina rum och gör läxorna.

Aleksejs farfars farfar hette Fjodor Dostojevskij – ett efternamn som väger tungt i dagens Ryssland.

– Jubileet har fört med sig en massa åtaganden, säger Aleksej. De flesta tackar jag nej till. De gånger jag deltar tar jag nästan aldrig familjen med mig.

Natalja och Aleksej Dostojevskij.
Bildtext Natalja och Aleksej Dostojevskijsitter i sitt kök.

Samtidigt finns det ett ansvar när man råkar vara född med efternamnet Dostojevskij.

– Jag har själv lärt mig genom egna misstag, fortsätter han. När jag var yngre deltog jag ofta med min egen far på olika evenemang. Men jag upplevde att det ofta blev fel. Jag var helt enkelt inte redo, så jag drog mig tillbaka och gjorde helt andra saker.

– Men i dag är jag äldre, och mer mogen att ta på mig ansvaret.

Hett efterfrågad

Jubileet har tvingat Aleksej att höja profilen betydligt. Den här dagen har han avverkat två tv-intervjuer och tre andra på distans framför datorn.

Aleksej har starka åsikter och ett hett temperament som påminner om huvudfigurerna i Dostojevskijs romaner. Han är utbildad filolog, men sedan länge arbetar han som kapten på en av Valamo-klostrets båtar i Ladoga.

Nu har han dessutom börjat forska, i ett tema som förstås har med Fjodor Dostojevskij att göra.

Dostojevskijs arbetsrum.
Bildtext Dostojevskijs arbetsrum i familjens hemmamuseum.

– Jag har ju ingen erfarenhet av att sitta i arkiv så jag fick börja från noll, berättar Aleksej. Vårt tema är Dostojevskijs tid i Italien. Min uppgift har varit att gå igenom kyrkornas arkiv.

Tack vare jubileumsåret har staten öronmärkt en viss summa till ny forskning kring Dostojevskij.

– Vår arbetsgrupp skickade nyligen in en ny ansökan och jag hoppas verkligen att arbetet fortsätter.

Digert program

Jubileet har fört med sig en strid ström av utställningar, böcker, seminarier, filmer och pjäser.

Utställning på hemmamuseum.
Bildtext En utställning i Dostojevskijs hemmamuseum i S:t Petersburg.

Dostojevskijs hemmuseum i S:t Petersburg öppnade i september en helt ny påkostad utställning som berättar om författarens liv och verk. Utställningen finns i den lägenhet där författaren tillbringade sina sista år innan han dog 1881.

– Jag tycker jubileet firas på ett värdigt sätt, säger Aleksej. Jag brukar säga att ifall Rysslands nationalpoet Aleksandr Pusjkin är vårt allt, så är Dostojevskij vårt samvete. Och då menar jag det rysk-ortodoxa kristna arv som vi förlorade efter revolutionen 1917.

hemmamuseum
Bildtext Dostojevskij-museet.

Även staten har skjutit till en del pengar under året. Till exempel fick Dostojevskijmuseet i Moskva en hel våning till för utställningar och seminarier.

Inga royaltyer

Enligt Aleksej är det religiösa det absolut viktigaste att lyfta fram i Dostojevskijs arv.

– Men allt det andra är inte heller fel, säger han. För alla aspekter leder ändå fram till de eviga frågorna och mysteriet om vad det innebär att vara människa.

Trots att Dostojevskij är en av världens mest lästa författare har familjen inte någon ekonomisk nytta av hans litterära arv.

museum
Bildtext Här inne finns Dostojevskij-museet.

– Nej nej, betonar Aleksej. Vi får inga royaltyer. Ingenting annat heller när diverse firmor utnyttjar efternamnet. De litterära upphovsrättigheterna försvann redan efter revolutionen 1917.

– Lika så bra, säger han. Istället har vi fått lära oss att själva försörja oss med eget arbete.

Vilken bok av Dostojevskij tycker du bäst om?

– Jag har två favoriter: Människorna på godset Stepantjikovo och Idioten.