Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Philadelphias Samu Tuomaala lånas ut till Sport – reserverades som andra finländare i somras

Samu Tuomaala spelar ishockey.
Bildtext Samu Tuomaala fick under försäsongen dra på sig Philadelphias tröja.

Hockeyligalaget Sport meddelar att laget har värvat två nya spelare i Samu Tuomaala och Bobbo Petersson. Den lovande anfallaren Tuomaala ansluter från AHL i Nordamerika, medan backen Petersson har varit klubblös under hösten.

Samu Tuomaala skrev i augusti ett treårigt NHL-kontrakt med Philadelphia. Han inledde som förväntat säsongen i farmarligan AHL där han endast har spelat i två matcher.

På tisdagen stod det klart att han lämnar Lehigh Valley för spel i Europa. Tuomaala var kontrakterad av Kärpät innan flytten till USA, men det blev ingen comeback till Uleåborg, utan Tuomaala lånas ut till Vasaklubben Sport för den resterande delen av säsongen.

– Tuomaala är en väldigt talangfull spelare och ser fram emot att spela i Sport. Han är en forward med snabba fötter och ett riktigt bra skott. Samu har stor potential att producera poäng, säger sportchefen Markus Jämsä på Sports webbplats.

Den 18-årige Tuomaala imponerade stort i U18-VM i våras. Han var femma i turneringens poängliga och ingick i turneringens all star-lag.

I sommarens NHL-draft reserverades Tuomaala som andra finländare, strax före de tidigare lagkamraterna Ville Koivunen och Aatu Räty.

Topp-5-finländarna i draften 2021

44. Carolina: Aleksi Heimosalmi (Ässät)
46. Philadelphia: Samu Tuomaala (Kärpät)
51. Carolina: Ville Koivunen (Kärpät)
52. NY Islanders: Aatu Räty (Kärpät)
59. Los Angeles: Samuel Helenius (JYP)

Svensk back ansluter

Sports andra nyförvärv heter Bobbo Petersson. Den 29-årige svensken har sju SHL-säsonger i bagaget. Förra säsongen representerade han Södertälje i hockeyallsvenskan. Kontraktet gäller för den resterande delen av säsongen och Sport har en option för säsongen 2022–23.

– Petersson är en skridskoskicklig back, säger Jämsä.

– Bobbo är vår femte svenska spelare och han är väldigt taggad att komma till Vasa.

Sport har dragits med skadeproblem. Inför landslagsuppehållet fanns backarna Juho Tommila och Valtteri Viljanen samt anfallarna Santeri Haarala, Joni Nikko och Jesse Paukku på skadelistan.

Jämsä uppger att de färska nyförvärven tillför mer bredd och variation i truppen.