Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Blygsamma investeringar och bibehållen skattesats – Jakobstads budget visar ett litet överskott

Från 2021
Uppdaterad 10.11.2021 20:01.
Torg och rådhus.
Bildtext Inga större investeringar att vänta i Jakobstad. Främst satsar man på underhållet av gator.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Det var utmanande, men jag är nöjd, säger stadsstyrelsens ordförande Owe Sjölund om budgetförslaget i Jakobstad. Staden budgeterar för ett överskott på 100 000 euro nästa år.

Jakobstads stadsstyrelses budgetförslag visar ett överskott på drygt 100 000 euro. Nämdernas budgetramar var strama och stadsstyrelsens ordförande Owe Sjölund (SFP) är nöjd med årets budget.

– Jag är nog nöjd med det här förslaget, eftersom vi hade ganska stora utmaningar då vi startade upp det här. Det var till exempel en utmaning att få tekniska sektorn att rymmas in i de ramar som vi hade.

– Vi strävar till att göra en budget som är på plus och tanken är inte att göra många miljoner vinst heller. De pengar vi får ska vi använda till invånarnas bästa.

Stadsstyrelsens ordförande Owe Sjölund (SFP).
Bildtext Kompromisser har gjorts under budgetarbetets gång, säger stadsstyrelsens ordförande Owe Sjölund.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Enligt honom ser stadens ekonomi bättre ut än tidigare, men det finns utmaningar med omställningarna som sker inom social- och hälsovården.

– Vi måste se till att invånarna får de tjänster som de behöver. Det är kanske en av utmaningarna.

– Men man vet inte, det kan ju dyka upp en ny pandemi och då är vi igen i en ny situation. Det kan gå snabbt som vi har sett de senaste åren när stora förändringar sker.

Inga större investeringar

Investeringarna är blygsamma och landar på drygt 5,7 miljoner euro nästa år. Främst satsar man på underhåll av gator och förnyandet av belysningen till led-lampor.

Dessutom kommer Oxhamns högstadieskola att färdigställas nästa år, vilket äter upp en halv miljon euro ur investeringsbudgeten.

– Oxhamns ska bli färdigt under nästa år på senhösten och då har vi en ny högstadieskola som ska klara sig många år in i framtiden.

Styrelsen föreslår också att skattesatsen bibehålls på 21,25 procent. Även fastighetsskatterna kommer att ligga på samma nivå som tidigare år.

– Vi fick budgeten att gå ihop och vi tycker inte att vi ska göra en höjning i dagens läge. Ekonomiplanen för följande år ser också ut att vara helt okej, så därför fanns det inga orsaker att diskutera en höjning.

Diskussion om artikeln