Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA vaccinerar 5–12-åringar mot covid-19 – myndigheter i New York uppmuntrar föräldrar med 100 dollar som lockbete men alla gillar inte tanken: "Vi vet inte vilken effekt vaccinet har på barn"

New York-mamman Alicja Sokolowski med sin dotter.
Bildtext Alicja Sokolowski vill inte vaccinera sin 8-åriga dotter. Ett vaccinmandat för barn skulle få henne att överväga en flytt till en annan delstat.

Hundratals vaccinsajter har tagits i bruk vid skolbyggnader runtom i New York. Storstaden började från och med slutet av förra veckan vaccinera 5-12 åringar, efter att hälsomyndigheten CDC godkände Pfizers vaccin för åldersgruppen. Men det är inte alls självklart för alla föräldrar att vaccinera sina barn.

– Vi vet alldeles för litet om covid 19-vaccinets effekt på barn, säger 43-åriga Alicja Skolowski som bor i Queens. Hon har en åttaårig dotter och en ettårig son.

Sokolowski betonar att hon inte motsätter sig covidvaccinet i sig och att hon själv låtit vaccinera sig.

Men hon ser ingen orsak till att barn behöver vaccineras i nuläget.

– Jag har vaccinerat mina barn tidigare, men då handlar det om vaccin som använts i åratal. De här vaccinen är nya och otestade.

– Vi vet också att coronafallen är färre bland barn och symtomen lindrigare, tillägger Sokolowski.

Hälsomyndigheter i New York och den federala myndigheten CDC intygar att coronavaccinen är trygga också för barn.

New York har tidigare i år lovat 100 dollar till ovaccinerade invånare som tar covidvaccinet. Det gäller också för familjer som låter vaccinera sina barn.

Sokolowski sågar initiativet.

– Det är vidrigt. Mina barn har inget pris. Jag och min man kan själva besluta hur vi gör utan att man slänger pengar på oss.

Pappa som låtit vaccinera sin 10-åriga dotter: Lätt beslut

Men många familjer har väntat på att vaccinen också ska bli tillgängliga för minderåriga.

Utanför lågstadieskolan P.S. 130 i Brooklyn träffar Svenska Yle en man som presenterar sig som Jason. Han har nyligen låtit vaccinera sin 10-åriga dotter.

Jason är pappa till en 10-årig flicka i New York. Han är glad att barn nu kan få covidvaccinet i USA.
Bildtext Jasons 10-åriga dotter har fått coronavaccin.

– Det är alltid lite nervöst när man sett en nål stickas i sitt barn. 

Beslutet att låta vaccinera dottern var ändå lätt, säger han.

– Vi har tur som har så många vaccindoser tillgängliga i vårt land. 

Jason säger att han inte var medveten om "belöningen" på hundra dollar som betalas ut för vaccinet, innan han fick e-post om saken.

– Om det uppmuntrar fler att ta vaccinet så stöder jag det. 

Mel Bollar är ordförande för föräldraföreningen vid samma skola, P.S. 130. Hon välkomnar vaccineringar för barn, men oroar sig för att informationen inte når ut till alla som behöver den.

– Vi har många elever i skolan som är från familjer som inte har engelska som första språk. Det skulle behövas vaccininformation också på andra språk. 

Mel Boller är ordförande för föräldraföreningen i skolan ps 130 i Brooklyn, New York.
Bildtext Mel Bollar oroar sig för att vaccininformationen inte når ut till alla föräldrar i ett mångspråkigt New York.

Vaccinmandat i skolor delar opinionen

Flera städer, inklusive New York har infört vaccinmandat för alla stadens anställda. 

Vaccinationsbevis måste också visas upp på restauranger, biografer och gym.

De flesta skolorna i landet kräver ännu inte att eleverna vaccineras mot covid-19, men situationen kan ändra efter att vaccindoser också godkänts av hälsomyndigheter för barn över fem år.

Kalifornien uppgav som första delstat förra veckan att man  planerar införa covidvaccinet bland obligatoriska vaccin i skolorna.

Vaccinmandat för skolbarn delar åsikterna

Drygt hälften av de tillfrågade stöder tanken på vaccinmandat för över 12-åriga skolbarn i en gallup gjord av Harvarduniversitetet för nättidningen Politico.

Bland de drygt 1 000 som svarat var personer som identifierar sig som demokrater betydligt mer välvilligt inställda till vaccinmandat i skolor än republikaner.

Alicja Sokolowski säger att ett eventuellt covidvaccinmandat i New Yorks skolor skulle få henne att överväga att flytta till en annan delstat.

– Min dotter går i en katolsk skola och jag tror inte de kommer att gå med på att tillämpa ett vaccinmandat.

– Om vaccintvång för skolelever införs så är jag beredd att ta min familj och flytta till en annan delstat som inte har samma krav. Min man är inne på samma linje, säger Sokolowski.