Världens största klimatbovar USA och Kina överraskar – inleder klimatsamarbete
USA och Kina börjar samarbeta kring en rad klimatfrågor i hopp om att snabbare tygla klimatförändringen. Länderna konstaterar att samarbetet gagnar dem båda, men också hela världen eftersom duon står för en stor del av alla utsläpp.
Beskedet kom som en överraskning på klimatmötet i Glasgow, eftersom duon hittills under mötet med jämna mellan rum riktat kritik och förolämpningar mot varandra.
Länderna konstaterar att samarbetet bygger på gemensamma klimatansträngningar för att bland annat fasa ut kolen, skydda skogen och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.
Kina har genom samarbetet för första gången gått med på att minska på metanutsläppen, något USA ser som oerhört viktigt i kampen om att skära ner på växthusgasutsläppen.
Enligt källor till tidningen Politico ska president Xi Jinping och president Joe Biden träffas virtuellt på måndag kväll och då lär klimatsamarbetet diskuteras ännu närmare.
Duon sätter mål för år 2035
USA:s och Kinas sändebud för klimatfrågor, John Kerry och Xie Zhenhua, presenterade samarbetet under en presskonferens på onsdagskvällen. Samarbetet bygger på de klimatmål man kommit överens om i samband med Parisavtalet år 2015.
– Samarbetet gagnar inte enbart våra länder, utan hela världen. Två stormakter, Kina och USA, axlar stora internationella skyldigheter. Vi måste tänka stort och ta ansvar, säger Xie.
USA kunde däremot inte låta bli att ge en pik mot Kina under presskonferensen.
– De stegen som vi nu tar besvarar mångas frågor om Kinas tempo. Samarbetet hjälper Kina och oss att påskynda våra ansträngningar för klimatet, säger Kerry.
Duon planerar sätta nya klimatmål för år 2035, något man kommer uppdatera resten av världen om.
Vilket land är den största klimatboven? Kina är värst i dag, men USA och EU bär en stor skuld historiskt
Också Finlands utsläpp är högre än medelvärdet i EU.
Klimatsamarbetet kan leda till annat gemensamt arbete
USA och Kina inledde ett klimatsamarbete också år 2014, men det stoppades av president Donald Trump som drog ut USA ur Parisavtalet. USA återförenades med Parisavtalet när Joe Biden blev president, men USA och Kina har under hans ledning haft svårt att komma överens om flera saker – bland annat i fråga om cybersäkerhet och mänskliga rättigheter.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres och klimatexperter säger att det nya samarbetet är ett steg i rätt riktning, både i fråga om klimatet och när det gäller relationen mellan USA och Kina.
– En intensiv dialog mellan USA och Kina kring klimatet börjar och det kan leda till annat samarbete, säger experten Thom Woodroofe.
En del experter är mer kritiska och konstaterar att USA och Kina ännu inte tagit några konkreta steg när det gäller bland annat värmebindande gaser. Experter efterlyser "mer kött på benen".
Källor: AFP, Reuters, Politico