Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tomas Käyhkö säkrade finländsk VM-medalj i bowling: "Jag lyckades hålla huvudet kallt"

Från 2021
Uppdaterad 11.11.2021 11:45.
Tomas Käyhkö är regerande finsk mästare i bowling.
Bildtext Tomas Käyhkö är regerande finsk mästare i bowling (arkivbild).
Bild: Lehtikuva

I tisdags säkrade Ani Juntunen och Peppi Konsteri VM-medalj i damernas parklass och i onsdags var det Tomas Käyhkös tur att fixa medalj tack vare kvartsfinalsegern över landsmannen Niko Oksanen.

Finland är ett traditionellt framgångsrikt bowlingland och i årets världsmästerskapstävlingar har såväl Ani Juntunen och Peppi Konsteri samt Tomas Käyhkö sett till att medaljtraditionerna lever vidare.

Ani Juntunen och Peppi Konsteri besegrade i tisdagens kvartsfinal det malaysiska paret Natasha Roslan och Faten Najihah med poängen 278–256 och såg därmed till att Finland får minst ett VM-brons i damernas partävling.

– Man kan inte tro att det är sant att vi är bland de fyra bästa.

– Vi är ännu inte mätta, utan strävar efter seger i lördagens semifinal och sen också efter guld, sade Juntunen.

Regerande finska mästaren Tomas Käyhkö såg på onsdagen till att Finlands medaljsaldo växer, och han tänkte i samma banor som sina landslagskollegor.

– Det här är min bästa framgång hittills under karriären och jag uppskattar den högt. Men ännu borde jag vinna ett par matcher eftersom man förstås suktar efter guld, sade Käyhkö på bowlingförbundets webbplats.

Semifinalen mot Sydkoreas Geun Jin går av stapeln på fredag eftermiddag.

– Måste försöka få ut allt det bästa. Ett kast i taget, sade Käyhkö.

Trots att Käyhkö givetvis var överlycklig över sin säkrade VM-medalj, var känslorna tudelade i och med att han fällde ut sin landslagskamrat Niko Oksanen i kvartsfinalen med poängen 228–200.

– Tyvärr hade bara den ena av oss möjlighet att få spela om VM-guldet.

Finland har traditionellt varit en av världens bästa nationer i bowling. Fram till 2019 återfinns Finlands damer på åttonde plats i alla tiders medaljrankinglista, herrarna på tredje plats. Totalt är Finland fyra efter ledande USA samt Sverige och Sydkorea.

Diskussion om artikeln