Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Viking Sally-mordet ska behandlas i hovrätten – fortfarande oklart om all bevisning får användas

Från 2021
Turun hovioikeus
Bildtext Arkivbild. Viking Sally-mordet ska behandlas i hovrätten.
Bild: Petra Ristola / Yle

I går gav hovrätten ett delbeslut och beviljade åklagarna rätt till fortsatt behandling av Viking Sally-fallet. Några vidare beslut om vilket bevismaterial som får användas har ännu inte fattats. Tidtabellen för när ärendet kan behandlas i hovrätten är fortfarande oklart.

I juni friade Egentliga Finlands tingsrätt den danska man i femtioårsåldern som stått åtalad för mord och mordförsök ombord passagerarfärjan Viking Sally sommaren 1987. Då dog en man i 20-årsåldern uppe på fartygets helikopterplatta och en kvinna skadades.

Den åtalade mannen är född 1969 och har danskt medborgarskap. Han hördes först som vittne, men också med en misstänkts rättigheter redan i oktober 1987.

– Nuförtiden går inte alla fall vidare till hovrätten och därför måste man nu begära tillstånd för det. Det här delbeslutet betyder alltså bara det att saken kommer att behandlas i hovrätten. Något mer detaljerat går inte att säga i det här skedet, säger specialåklagare Heidi Röblom.

Det som fortfarande är oklart är om hela bevisningen i ärendet kommer att kunna användas i hovrätten. En del av förhören med den misstänkte fick inte användas i tingsrätten, eftersom mannen inte hade något rättsligt ombud på plats när förhören genomfördes.

Orsaken bakom varför tingsrätten ansåg att förhören inte kunde användas som bevis är en komplicerad fråga enligt Röblom.

– Det kunde man skriva en hel bok om. Men i största allmänhet har det att göra med att den misstänktes rättigheter säkert har uppmärksammats och att hen också har varit i ett sådant skick att hen kan förstå sina rättigheter, säger Röblom.

Det som också gör det svårt bedöma vilket material som kan användas eller inte är att det har gått en lång tid sedan händelserna.

Den misstänkte har berättat för flera i sin närhet att han mördat

I förundersökningsmaterialet beskrivs bland annat hur den åtalade under sin fängelsetid flera gånger har testat sina fängelsekamrater genom att berätta för dem att han mördat. Han ändrade alltid detaljerna, men kopplade historierna till händelserna på Viking Sally. Den åtalade berättade dessa historier för att se om han kunde lita personer i sin närhet. Det har inte varit fråga om något erkännande.

Nästa steg i rättsprocessen är en skriftlig förberedelse från hovrätten, men någon exakt tidtabell finns inte i det här skedet.