Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nya begränsningar som gäller tillställningar inomhus förbereds i Egentliga Finland – ska träda i kraft på måndag

Från 2021
Åbo
Bildtext Arkivbild. Nya coronabegränsningar förbereds i Egentliga Finland.
Bild: Arash Matin / Yle

Regionförvaltningsverket i sydvästra Finland förbereder som bäst nya begränsningar som skulle gälla offentliga tillställningar inomhus. Beslutet kommer på fredag och tanken är att det ska träda i kraft på måndag.

Orsaken till begränsningarna är det försämrade coronaläget i regionen. Antalet coronafall har ökat, och smittan sprider sig främst bland ovaccinerade.

– Vår tanke är att att begränsa större tillställningar inomhus, säger Heikki Mäki vid regionförvaltningsverket i sydvästra Finland.

Det är fortfarande oklart exakt hur stora tillställningar som beslutet ska gälla.

– Det här ska vi ännu utreda, men det talas om exempelvis tillställningar med fler än hundra personer, säger Mäki.

I det här skedet är det inte aktuellt med andra restriktioner än de här, bekräftar Mäki. Det beslut som nu förbereds gäller Egentliga Finland – ett enskilt beslut gällande Satakunta ska fattas senare.

– Vi har redan bett sjukvårdsdistriktet i Satakunta om att få deras rapport över coronaläget och efter det förbereder vi sedan begränsningar för Satakuntas del.

Också coronaläget i Satakunta har på kort tid försämrats kraftigt och smittan sprider sig för tillfället främst bland ovaccinerade.

Enligt Mäki förbereder man ärendet under torsdagen så att man kan ta det slutgiltiga beslutet på fredag. Tanken är att beslutet ska kunna träda i kraft på måndag, den 15 november.

– Med hjälp av begränsningarna vill vi nu åtminstone försöka hindra att coronaviruset sprids på allmänna tillställningar, säger Mäki.