Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbobor har börjat leva allt mer normalt i takt med att allt fler vaccinerar sig mot corona: "Jag lever precis som förut"

Åbo domkyrka
Bildtext Åbobor har börjar leva allt mer normalt i samband med att vaccinationstäckningen i landet ökar.

Finlands mål om en vaccinationstäckning på 80 procent uppnåddes den här veckan. Vi frågade Åbobor om hur det här påverkar deras sätt att leva och röra sig i vardagen. 

För Åbobon Jorma Jalonen spelar varken restriktionerna eller antalet vaccinerade någon större betydelse i vardagen. 

– Jag lever precis som förut, innan pandemin. Som pensionär har det sociala livet blivit lite begränsat, men jag går och handlar och lever precis som förut, säger Jalonen.

Jalonen säger att han ändå tillbringar de flesta kvällarna hemma, så hans liv har inte begränsats särskilt mycket av coronarestriktionerna. Däremot händer det att han äter lunch ute på vardagarna.

Jorma Jalonen.
Bildtext Jorma Jalonen.

Vaccinationstäckningen på 80 procent gäller personer över 12 år. För tillfället vaccineras inte personer under 12 år mot coronaviruset. 

Petri Salonen säger att han har fått två vaccindoser och att han inte direkt bekymrar sig över coronasituationen. 

– Jag har varit en sådan rackare att jag inte alltid har följt exempelvis munskyddsrekommendationerna. Jag har nog varit ganska orädd, så inte har jag gjort några förändringar den senaste tiden.

Petri Salonen.
Bildtext Petri Salonen.

Ursprungligen var tanken att samhället kunde öppnas upp igen då man nådde en vaccinationstäckning på 80 procent. I praktiken öppnade ändå samhället upp redan tidigare, i oktober, så i verkligheten har den här milstolpen en liten betydelse i människors vardag. 

Sara Karlsson gläds över att man redan en tid kunnat leva mer normalt.

– Återgången till det normala börjar så småningom, då man har kunnat gå på restauranger och fått vara längre ute på krogen. Det har inte gått med någon racerfart, men det är helt bra att vi öppnar upp lite i taget, säger Karlsson. 

Sara Karlsson.
Bildtext Sara Karlsson.

Samtidigt som allt fler vaccinerar sig mot coronaviruset har coronaläget på många håll i landet försämrats, däribland i Egentliga Finland. Regionförvaltningsverket förbereder som bäst beslut om nya coronarestriktioner i landskapet.

För tillfället är det allt fler barn under 12 år som insjuknar i covid-19. Också sjukhusvården är på många håll hårt belastad, och Egentliga Finland befinner sig fortfarande i spridningsfasen.

Liisa Pohjalainen tycker att det är bra att människor har vaknat upp och börjat vaccinera sig i allt högre grad. Själv ska hon snart få sin tredje vaccindos. 

– Jag tycker att alla borde ta vaccinet, såväl äldre som yngre. 

Liisa Pohjalainen.
Bildtext Liisa Pohjalainen.