Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborg ordnar pop up-dagar för influensavaccin – tidsbokningen överbelastad

Från 2021
En man pratar i telefon samtidigt som han tittar ut genom ett fönster.
Bildtext Flera raseborgare har försökt beställa tid till influensavaccin, men har inte lyckats. Ilustrerande bild.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

Tidsbokningen per telefon för bland annat vaccineringar är överbelastad i Raseborg. Flera personer vittnar om att de ringt tidsbokningen tiotals gånger, men utan att få svar och likaså utan att någon har ringt tillbaka.

Per Falenius från Snappertuna har hört av sig till Yle Västnyland och berättat att det är omöjligt att beställa tid för vaccinering i staden.

Återuppringningen fungerar inte heller. Falenius berättar att han har ringt 90 gånger till det nummer som finns på Raseborgs webbplats. Det enda som han kommer fram till är ett bandat meddelande, ”Vi är överbelastade för tillfället, försök senare på nytt”. 

– Jag har försökt få tid till både influensavaccin och tredje dosen coronavaccin i över en veckas tid nu, säger Per Falenius.

Han har också kontaktat stadens chefsläkare Tove Wide som sagt att det borde räcka med att man ringer en gång och att kunden sedan blir återuppringd.

Pressat läge leder till köer

Raseborgs stad har på stadens webbplats och sociala medier beskrivit att läget med smittspårning, vaccineringar, tidsbokning och vård av sjuka är ovanligt resurskrävande för tillfället.

Det pressade läget orsakar köer, speciellt till tidsbokningen per telefon. Också återuppringningen kan dröja.

"Just nu är det cirka 100 samtal i kön och vi strävar efter att ringa upp alla dessa under fredagen (12.11)", meddelar stadens informatör Petra Louhimies.

Hon påminner också att återuppringningen sker från dolt nummer.

"Vi ringer flera gånger om personen inte genast kan svara".

Vaccinationer utan tidsbokning

För att underlätta situationen ordnar Raseborg så kallade pop up-vaccineringar för de personer som behöver och är berättigade till influensavaccin.

De ordnas lördag 13.11 mellan klockan 9 och 12 i Karis idrottshall och torsdag 18.11 klockan 14-18 i före detta Hagahemmet i Ekenäs.

Pop up betyder att man kommer till vaccineringarna utan tidsbokning.

Raseborgs stad fortsätter också ordna vaccineringar mot covid-19 både med och utan tidsbokning. Följande så kallad pop up-vaccinering mot coronaviruset är tisdagen den 16.11 mellan klockan 14 och 18 i före detta Hagahemmet i Ekenäs.