Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Egnahemshusen säljs i snabb takt

Från 2021
Kvinna sitter i soffan och bläddrar i telefonen.
Bildtext Malin Nyman lägger ner mycket tid på att söka efter ett hus åt familjen.
Bild: Roy Fogde/Yle

Det finns mycket färre bostäder till salu i Vasaregionen just nu. Framför allt märks en efterfrågan på enfamiljshus. Försäljningstiderna är korta, objekten få och köparna många.

I det vitrappade huset med två våningar bor Malin Nyman med familj. När alla är hemma bor fem personer på 76 kvadratmeter, och det börjar bli trångt.

Till våren väntas en ny familjemedlem och planen är att hitta ett enfamiljshus där alla får ett eget rum. Mindre ytrenoveringar kan de tänka sig att fixa, men i relativt gott skick ska huset ändå vara.

Att hitta ett större enfamiljshus har ändå inte varit det lättaste.

– Det skrollas genom webben dagligen, flera gånger, men det är bra om det ens kommer ett hus per dag, säger Nyman som aktivt sökt ny bostad sedan i våras.

Kvinna i lila tröja med glasögon.
Bildtext Malin Nyman säger att hon förstår att många upplever det som skrämmande att sätta ut sitt hem till försäljning, men hon önskar ändå att fler skulle göra det.
Bild: Roy Fogde/Yle

Husen säljs fort

Husen i Vasa ligger för tillfället ute till försäljning i medeltal 34 dygn. Vid nyåret var försäljningen uppe i 146 dygn. I takt med att försäljningen går fort stiger prisen på framför allt de mindre enfamiljshusen.

För fastighetsmäklarna har året varit intensivt. Men i takt med att objekten minskar och efterfrågan ökar skulle de gärna se fler bostäder på marknaden.

– Ett problem som vi och många mäklare har är att vi har hälften så många objekt jämfört med vad vi brukar ha i Vasa, Korsholm och Malax under höstarna. Marknaden fungerar, men till våren hoppas vi att det kommer in ännu mera, säger fastighetsmäklaren Ingemar Tåg.

Vad är det som efterfrågas?

– Mycket handlar det om enfamiljshus. Coronapandemin har gjort att många som bor trångt och jobbar hemifrån har sökt större hus. Men hus överlag har gått bra, speciellt de som är byggda på 2000-talet och framåt och köparna vet att det inte behöver göra några stora renoveringar, säger Tåg.

Det är framför allt barnfamiljer som är intresserade av enfamiljshus.

Man som slår ut med händerna.
Bildtext Ingemar Tåg säger att marknaden går bra, däremot är äldre hus på landsbyggden svårsålda.
Bild: Roy Fogde/Yle

Smarta kunder

Även om marknaden går bra upplever inte Tåg att priserna skenar iväg.

– Har vi ett litet utbud stiger i allmänhet priserna, men vi har haft en moderat höjning kring Vasatrakten. Idagens läge när allt finns på nätet är kunderna medvetna. Kommer man med ett hus som inte är värt 200 000 så får man inte 200 000 för det, säger Tåg.

Bostadsköp och bostadslån hör ofta ihop och på Ålandsbanken i Vasa syns tydliga trender i låntagningen, berättar bankdirektör Joel Sunabacka. Sunabacka beskriver också kunderna som pålästa.

– Vi har ett stort intresse för lån, men samtidigt är man medveten om riskerna. Man lånar inte mera än tidigare och man är noggrannare än tidigare, säger Sunabacka.

Enligt Sunabacka säljs de attraktiva bostäderna till överpris, och det är ofta också de bostäder som säljs i anbudstävlingar. Sunabacka ser ändå ingen större risk med utvecklingen eftersom det vanligtvis handlar om köpstarka kunder.

– Kunderna är väldigt förståndiga idag, till och med förståndigare än för några år sedan. Coronakrisen kom på så vis lämpligt, riskerna hann inte skrida iväg, säger Sunabacka.

Idag kräver bankerna mellan 10 och 20 procent eget kapital av kunder som beviljas bostadslån. Dessutom är bankerna noga med hur de beviljar bostadslån.

– Bankerna är noggranna med lånen, och vi har våra riskkalkyler som räknar med sex procents ränta, vilket är ganska otroligt i dagens läge. Vi och alla andra banker är noggranna med vem vi lånar pengar och det gör också att priserna inte kan skrida iväg, säger Sunabacka.

Vad vill du ge för råd åt dem som överväger att köpa sin första bostad?

– I dagens läge är det viktigt att spara. Bostaden får inte vara den enda ekonomiska tillgången, det är viktigt att ha annan ekonomisk egendom än bostaden, säger Sunabacka.

Man som sitter framför en dator.
Bildtext Bankdirektör Joel Sunabacka berättar att banken märker att det rör på sig på bostadsmarknaden.
Bild: Roy Fogde/Yle

"Köpare finns!"

Malin Nyman hoppas att fler husägare som överväger att sälja lägger ut sina hus till försäljning.

– Det är klart att det är ett skrämmande projekt att sätta igång ett sådant projekt, men köpare finns! säger hon.

Ingemar Tåg som jobbat länge inom fastighetsvärlden har sett trender komma och gå, vilket är naturligt på marknaden. Med tanke på vad som händer i Vasaregionen tror Tåg ändå att situationen kan bli långvarig.

– Det som kommer att avgöra för Vasatrakten är om Gigavaasa kommer igång, med den byggnationen, arbetare och folk. Det är bara att åka över till Skellefteå för att se vad som hände där och den boomen har vi framför oss i Vasa. Det kommer att bli häftigt, säger Tåg.

Vitt tvåvåningshus av äldre modell.
Bildtext På första våningen i det vita huset bor Malin Nyman och hennes familj tillsvidare.
Bild: Roy Fogde/Yle

Diskussion om artikeln